Internațional

COLOANA de stiri internationale:Cod roşu de ger la moldoveni

Ziarul de Vrancea
10 feb 2012 1410 vizualizări
Meteorologii din Republica Moldova au anunţat cod roşu în şapte raioane din nordul ţării pentru sîmbătă şi duminică din cauza temperaturilor scăzute, relatează Agerpres.

Noaptea în nordul Republicii Moldova se aşteaptă pînă la -31 de grade, iar pentru zona de centru a fost anunţat cod portocaliu. Republica Moldova se confruntă de aproximativ două săptămîni cu temperaturi foarte scăzute, iar mai multe şcoli au fost închise. Potrivit unor informaţii, aproximativ zece persoane, toţi oameni fără locuinţe, au decedat din cauza gerului. Autorităţile au asigurat mai multe corturi, mai ales în oraşele mari, unde oamenii se pot încălzi şi bea un ceai fierbinte. Din cauza gerului, dar şi a secetei anterioare, mai multe culturi agricole au fost compromise; totuşi, autorităţile susţin că pierderile nu sînt esenţiale.

Franţa inaugurează votul prin Internet

Guvernul francez va experimenta pentru prima dată votul prin intermediul Internetului, oferind astfel posibilitatea de a vota unui milion de francezi din străinătate, a anunţat vineri secretarul de stat al francezilor din străinătate, Edouard Courtial. Dacă experimentul este concludent, această posibilitate de vot va fi folosită şi pentru alte alegeri decît cele legislative, atît în Franţa cît şi în alte ţări, conform lui Courtial. Votul pentru desemnarea a 11 deputaţi care să îi reprezinte pe expatriaţii francezi pe cele cinci continente reprezintă totodată o premieră. Alegătorii francezi din străinătate nu aveau dreptul să voteze decît la alegerile prezidenţiale. Ca metodă de securitate, organizatorii vor asocia fiecărui alegător un indice şi o parolă găsită pe site-ul www.votezaletranger.gouv.fr, votul fiind cifrat începînd de la calculatorul uilizatorului pînă la baza de date. Cele patru principii ale votului, "secret, anonim, confidenţial şi liber vor fi garantate", a mai menţionat oficialul. Legislativele vor avea loc în Franţa pe 10 şi 17 iunie. Votul pe Internet pentru francezii din străinătate va fi organizat începînd cu 23 mai pînă pe 29 mai, primul tur, şi începînd cu 6 iunie pînă pe 12 iunie pentru cel de al doilea tur. Aceste date vor permite francezilor să voteze în persoană în cazul în care votul pe Internet va întîmpina probleme. Pe Internet "nu vom avea niciodată o siguranţă deplină, momentan evaluăm riscurile", a menţionat un oficial al ministerului Afacerilor Externe.

Un ziar din Insulele Falkland a numit-o "căţea" pe preşedinta Argentinei

Un ziar din Insulele Falkland (Malvine) a numit-o din greşeală "căţea" pe preşedinta Argentinei, Cristina Kirchner, informează Daily Mail. Argentinienii au reacţionat în mod agresiv după ce ziarul Penguin News a difuzat o fotografie a Cristinei Fernandez de Kirchner care avea titlul "căţea". În urma incidentului, care pare a fi o greşeală, la redacţia ziarului au fost primite numeroase emailuri cu insulte la adresa redactorului-şef. Fotografia a fost publicată după ce Cristina Kirchner a declarat că Argentina va formula o cerere adresată Naţiunilor Unite în legătură cu disputatul arhipelag. În replică, premierul britanic, David Cameron, a declarat că Argentina nu trebuie să aibă nici un dubiu că Marea Britanie va apăra insulele Falkland în cazul unui conflict militar.

Israelul şi SUA construiesc următoarea generaţie de interceptoare de rachete

Israelul şi SUA au testat cu succes Arrow 3, un sistem de apărare proiectat să intercepteze şi să distrugă rachete balistice în atmosferă, a confirmat vineri Ministerul israelian al Apărării, informează Agerpres. "Israel Missile Defense Organization şi U.S. Missile Defense Agency au efectuat recent un test al sistemului U.S.-Israel Arrow Weapon System (AWS) în Marea Mediterană", potrivit unei declaraţii a ministerului. Dezvoltat în Israel, Arrow 3 este considerat următoarea generaţie de interceptor de rachetă construit să intre în coliziune metal-metal cu rachete balistice cu rază lungă de acţiune armate înainte de a reintra în atmosfera Pământului. Capacitatea sistemului constă într-un senzor integrat în sistemul lui de propulsie care îi permite să evite obiectele neameninţătoare din spaţiu şi să distrugă o rachetă inamică cu o acurateţe perfectă. Sistemul, a cărui dezvoltare este asigurată de SUA, urmează să devină pe deplin operaţional pînă în 2015, a afirmat directorul proiectului Yoav Turgeman.

Împuşcături şi explozii în Siria

Forţele guvernamentale siriene au fost desfăşurate masiv vineri în faţa moscheilor din ţară şi au deschis focul asupra credincioşilor în anumite zone pentru a împiedica manifestaţiile prevăzute după rugăciunea săptămânală de vineri. "A fost o desfăşurare masivă de forţe de securitate în faţa moscheilor în sudul oraşului Banias" (vest), a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH). "Forţele de securitate sînt mai numeroase decît credincioşii din anumite moschei", a adăugat organizaţia cu sediul în Marea Britanie, precizînd că trupele au fost desfăşurate şi în alte localităţi şi au deschis focul asupra credincioşilor la ieşirea dintr-o moschee din Homs, centrul al mişcării de protest. Tot vineri, la Alep, al doilea oraş ca mărime din Siria şi capitala economică a ţării, s-au produs două explozii "teroriste", provocînd cel puţin 25 de morţi în rîndul civililor şi militarilor, a anunţat televiziunea de stat. Exploziile au vizat o clădire a securităţii militare şi un sediu al forţelor de ordine, conform televiziunii publice.

Cum s-a gîndit guvernul britanic să combată furtul de fier vechi

Hoţi de fier vechi au furat ţevi metalice de la o clădire istorică, Hall's Croft, care a aparţinut fiicei lui Shakespeare, Sussana. Un purtător de cuvînt al Shakespeare Birthplace Trust a declarat că aceste ţevi au fost primele ataşate clădirii, avînd o "valoare istorică inestimabilă". "Nu pot fi înlocuite. Nu putem nici să le estimăm la o valoare monetară, dar evident costurile pentru crearea unor replici ar fi considerabile, comparînd în mod special cu valoarea neglijabilă la care hoţii le vor vinde ca fier vechi", a menţionat purtătorul de cuvînt. Deoarece preţul metalelor este în creştere, hoţii se orientează spre biserici, căi ferate sau chiar monumente. Acest fenomen produce Marii Britanii prejudicii cu o valoare estimată la un miliard de lire sterline (1,1 miliarde de euro), aproximativ o mie de furturi de metal fiind semnalate pe săptămînă. Printr-o lege care va intra în vigoare anul acesta, comercianţii de metale vor trebui să păstreze evidenţa tranzacţiilor şi să fie înregistraţi. "Este necesar să facem furtul metalelor mai puţin atractiv pentru infractori şi acţionînd asupra pieţei metalelor furate este o metodă bună de descurajare", a declarat Theresa May, ministrul de Interne britanic.

Unul dintre asasinii fostului premier sîrb Zoran Djindjici, arestat în Spania

Poliţia spaniolă a anunţat vineri arestarea, la Valencia, a lui Vladimir Milisavljevici, unul dintre autorii asasinării, în martie 2003, a fostului premier sîrb Zoran Djindjici, care a fost deja condamnat în lipsă la 35 de ani de închisoare pentru aceste fapte. Poliţia precizează într-un comunicat că l-a arestat de asemenea pe Luka Bojovici, considerat unul dintre liderii "Bandei de la Zemun", responsabilă de asasinarea lui Djindjici. "Amîndoi sînt membri ai grupării paramilitare «Tigrii lui Arkan», celebră pentru cruzimea din timpul războaielor din Balcani", explică poliţia spaniolă. Ea precizează că această grupare a devenit ulterior "Banda de la Zemun", o grupare "mafiotă sîrbă". Cei doi bărbaţi au fost arestaţi joi după-amiază într-un restaurant din centrul Valenciei, după o anchetă de "peste 20 de luni" în Spania, subliniază poliţia. Vladimir Milisavljevici era căutat de Interpol alături de alţi bărbaţi condamnaţi în lipsă pentru asasinarea, în martie 2003, a premierului sîrb de la acea vreme, Zoran Djindjici. În total, 12 persoane au fost condamnate în 2007 la pedepse cuprinse între opt şi 40 de ani de închisoare. Curtea Supremă din Serbia a respins în noiembrie 2009 apelurile lui Milorad "Legija" Ulemek, organizatorul asasinatului, şi lui Zvezdan Jovanovici, autorul crimei, ambii condamnaţi la 40 de ani de închisoare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.