Internațional

COLOANA de stiri internationale:Longevitatea, scrisă în sînge

Ziarul de Vrancea
20 ian 2012 782 vizualizări
Oamenii de ştiinţă sînt aproape de a realiza un test de sînge care va permite identificarea persoanelor care vor atinge vîrsta de 100 de ani.

Cercetătorii au identificat 281 de markeri genetici asociaţi cu longevitatea, după ce au examinat un grup de 800 de persoane cu o medie de vîrstă de 104 ani, comparînd apoi genele acestora cu un grup de persoane din toate grupele de vîrstă. Multe dintre persoanele studiate cu o vîrstă de peste 100 de ani atinseseră această etate în ciuda unui stil de viaţă nesănătos. De aceea, cercetătorii de la Boston School of Medicine au concluzionat că aceste gene au un efect mai puternic asupra longevităţii decît stilul de viaţă nesănătos. Folosind doar datele genetice, cercetătorii au reuşit să prezică cu o acurateţe de 71% persoanele din grup care au atins vîrsta de 102 ani şi cu o acurateţe de 85% care sînt persoanele care au atins vîrsta de 105 ani. Profesorul Thomas Perls, conducătorul studiului, a declarat că "multe dintre genele identificate de studiul nostru erau deja asociate de cercetări precedente unor boli precum Alzheimer, afecţiuni cardiovasculare, diabet şi leziunilor provocate de radicalii liberi, toate acestea fiind afecţiuni specifice vîrstei a treia. Acest lucru este foarte interesant, pentru că dovezile acumulate pînă acum indică faptul că persoanele care trăiesc peste 100 de ani amînă sau chiar evită aceste afecţiuni ale bătrîneţii". Pentru a identifica cele 281 de variaţiuni genetice asociate longevităţii, cercetătorii au studiat aproximativ 250.000 de astfel de variaţiuni, scrie descopera.ro. Profesorul Perls afirmă că o studiere mai amănunţită a acestor 281 de variaţiuni genetice ar putea permite oamenilor de ştiinţă să înţeleagă de ce unele persoane evită afecţiunile tipice bătrîneţii, ducînd în cele din urmă la conceperea unor noi tratamente pentru aceste boli. De asemenea, acest studiu ar putea fi un prim pas spre conceperea unui test de sînge care ar identifica persoanele care au şanse mari să atingă vîrsta de 100 de ani. Oamenii de ştiinţă avertizează, însă, că aceste teste ar putea încuraja aceste persoane să nu se preocupe la fel de mult de a duce un stil de viaţă sănătos.

Franţa suspendă operaţiunile militare din Afganistan

Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy a anunţat că ţara sa suspendă toate operaţiunile militare în Afganistan după uciderea a patru soldaţi francezi în Afganistan. Preşedintele francez a menţionat că se pune problema unei retrageri anticipate a armatei franceze din Afganistan.
Patru soldaţi francezi au fost ucişi şi 16 răniţi vineri de un bărbat ce purta uniformă a armatei afgane în estul Afganistanului, potrivit securităţii afgane.
"Un bărbat ce purta uniformă afgană a deschis focul asupra francezilor, patru au fost ucişi şi 16 răniţi în districtul Tagab, în provincia Kapisa", unde se află o bază a armatei franceze, a indicat un responsabil al forţelor de securitate afgane.

Aromă de marijuana în Parlamentul polonez

Janusz Palikot, preşedintele unei mişcări de stînga anticlericale, a aprins vineri un beţişor parfumat cu aromă de marijuana în Parlamentul polonez pentru a da startul unei dezbateri privind legalizarea drogurile uşoare, punînd în alertă forţele de ordine. "Este iarbă", le-a declarat el jurnaliştilor adunaţi în biroul lui. Cu cîteva zile mai devreme, Palikot, cunoscut pentru manifestările sale neobişnuite, a anunţat că "va aprinde iarbă" în Parlament, folosindu-se de dublul sens al cuvîntului polonez "zapalic", care poate fi tradus ca a fuma sau a aprinde.

Polonia a modificat în aprilie legislaţia foarte strictă privind drogurile, lăsînd justiţia să aleagă dacă demarează sau nu urmărirea penală împotriva posesorilor unei cantităţi mici de stupefiante. Conform legii, posesia oricărui tip de drog, indiferent de cantitate, este interzisă. Palikot consideră că legea în vigoare este în continuare foarte strictă şi prezintă inconvenientul de a lăsa procurorilor decizia de a stabili cantitatea de la care o persoană trebuie să fie acţionată în justiţie. Partidul său a depus, vineri, un proiect de lege prin care consumul de marijuana ar trebui să fie legalizat. Anunţul său, acela de "a fuma iarbă", a pus în alertă forţele de ordine ale Parlamentului care au interzis accesul în clădire militanţilor mişcării "Iarba liberă", invitaţi de partidul lui Palikot. Joi seara, preşedintele Dietei, Ewa Kopacz a informat Parchetul că "este posibil" ca Palikot şi membrii partidului său să "comită un delict". "Vreau să denunţ ipocrizia în ceea ce priveşte consumul de marijuana", a declarat vineri Palikot. "Cineva a anunţat că va fuma o ţigară cu marijuana şi forţele de ordine erau alerte ca şi cum ar fi fost o lovitură de stat", a declarat deputatul

S-a dovedit ştiinţific: Căsătoria nu aduce fericirea

Un studiu realizat pe 2737 de bărbaţi şi femei singure din SUA timp de şase ani, dintre care 896 fie s-au căsătorit, fie s-au mutat cu o persoană, a arătat că atît cuplurile căsătorite, cît şi cuplurile care doar trăiau împreună sînt mai fericite decît persoanele care au rămas singure. Studiul arată însă că nu există vreo diferenţă între nivelul fericirii celor care doar trăiau împreună în comparaţie cu cel al cuplurilor căsătorite. "În timp ce cuplurile căsătorite se bucură de o sănătate mai bună care este direct legată de faptul că împart aceeaşi asigurare de sănătate, cuplurile în care cei doi parteneri doar trăiesc împreună fără a fi căsătoriţi au avut mai multe de cîştigat în ceea ce priveşte stima de sine", susţine cercetătorul care a condus studiul, medicul Kelly Musik, profesor la Universitatea Cornell. Totuşi, atît căsătoria, cît şi doar locuitul împreună cu persoana iubită au ca rezultat, mai puţine contacte cu prietenii şi familia în comparaţie cu persoanele care sînt singure şi contactele sociale ale acestora.

Apple valorează mai mult decît Grecia

Compania americană depăşeşte în valoare şi Marele Zid Chinezesc sau costurile programului spaţial Apollo

Apple a închis şedinţa la o capitalizare de 398 miliarde de dolari, uşor sub maximul atins pe parcursul zilei, însă tot valorează mai mult decît PIB-ul Greciei, Austriei, Argentinei sau Africii de Sud, potrivit CNN. Apple depăşeşte chiar şi Războiul Civil din SUA, ale cărui costuri au fost estimate la 75-80 de miliarde de dolari. Dacă pierderile de vieţi omeneşti nu pot fi socotite în bani, valoarea Apple depăşeşte de aproape cinci ori costul războiului cu mai multe victime americani decît orice altă confruntare în care au fost implicate Statele Unite.
Programul spaţial Apollo, prin care Statele Unite au trimis un om pe lună, a fost una dintre cele mai cunoscute competiţii între SUA şi Rusia în timpul Războiului Rece. Costul final a fost de 145-170 miliarde de dolari, de peste două ori mai mic decît valoarea Apple. Valoarea Apple depăşeşte de aproape trei ori încasările din retailul de îmbrăcăminte din SUA, cu venituri de circa 150 de miliarde de dolari pe an.
Singapore, una dintre cele mai bogate ţări din lume, are un PIB pe cap de locuitor de 70.000 dolari. Pînă în 2016, economia statului asiatic, care produce milionari pe bandă rulantă în pofida crizei, ar trebui să ajungă la 318 miliarde de dolari. Apple valorează însă mai mult. Potrivit blogului ThingsAppleIsWorthMoreThan, producătorul IPhone şi iPad valorează chiar mai mult decît comerţul ilegal cu droguri la nivel mondial, estimat la circa 321 miliarde de dolari. De asemenea, Apple depăşeşte costurile Marelui Zid Chinezesc. Pentru construcţia Marelui Zid au fost necesare 3,87 miliarde de cărămizi. La un cost de 52 de cenţi pe cărămidă, valoarea acestuia este sub cea a Apple.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.