Internațional

COLOANA de stiri internationale:Austeritate la UE: apa de la robinet înlocuieşte apa minerală

Ziarul de Vrancea
10 ian 2012 938 vizualizări
Preşedinţia daneză a UE a anunţat măsuri de reducere a cheltuielilor, în contexul austerităţii din Europa, iar printre acestea se află şi înlocuirea apei minerale cu apă de la robinet, mai puţine cadouri pentru demnitari şi utilizarea mai frecventă a transportului în comun

"În Danemarca sîntem foarte eficienţi în privinţa costurilor, aşa că vrem o preşedinţie eficientă, la un cost scăzut", a declarat luni seara ministrul danez pentru afaceri europene, Nicolai Wammen, la o întîlnire cu presa la Copenhaga, potrivit portalului EUobserver. Arătînd către sticlele de apă, Wammen a afirmat: "Este pentru ultima dată cînd avem sticle de apă pe masă în timpul preşedinţiei daneze. De acum înainte vom avea doar apă de la robinet", a spus el. Reducerea cheltuielilor legate de cadourile pentru demnitari şi utilizarea mai frecventă a transportului public vor face parte, de asemenea, din strategia preşedinţiei daneze, care vizează diminuarea costurilor la numai câteva zeci de milioane de euro. În comparaţie, în a doua jumătate a anului trecut, Polonia a cheltuit 115 milioane de euro în perioada în care a deţinut preşedinţia UE. Danemarca a preluat din ianaurie preşedenţia UE pentru o perioadă de şase luni.

Şi-a pierdut răbdarea? Procurorul polonez care a vrut să se sinucidă primise ameninţări cu moartea

Procurorul militar polonez care ar fi încercat să se sinucidă în timpul unei conferinţe de presă, luni, a primit mai multe ameninţări cu moartea, relatează Radio Polonia. Locotenent-colonelul Mikolaj Przybyl s-a împuşcat în cap în pauza unei conferinţe de presă pe care o susţinea luni în biroul procuraturii militare din Poznan, în vestul Poloniei. "Pacientul se simte bine", a declarat Krzysztof Osmolaa, purtător de cuvînt al spitalului clinic din Poznan, unde a fost transferat procurorul militar. Rana pe care şi-a provocat-o la cap a fost descrisă ca "superficială". Colonelul Przybyl, care are permis de port-armă, a primit ameninţări cu moartea de cîteva ori. În prezent, nu se ştie cu certitudine dacă acesta chiar a încercat să se sinucidă şi au apărut întrebări cu privire la motivul pentru care acesta purta o armă. Procurorul militar şef Krzysztof Parulski a declarat luni că "desfăşurarea unor astfel de investigaţii legate în mod specific de grupurile de crimă organizată poate duce la tot felul de acţiuni din partea grupărilor infracţionale". În declaraţia de luni, Przybyl avertizase asupra pericolului de desfiinţare a Parchetului militar şi a subliniat succesele instituţiei în combaterea corupţiei în rîndul forţelor armate, inclusiv în comerţul ilegal cu armament. În prezent, Parchetul militar din Poznan este implicat în trei cazuri majore legate de fraudă şi extorsiune de bani de la armată, despre care nu a oferit însă detalii.

Iranul blochează mesajele telefonice care conţin cuvîntul "dolar"

Mesajele telefonice care conţin cuvintele "dolar" sau "valută" (în persană) sînt blocate de luni în Iran, unde autorităţile nu reuşesc să oprească prăbuşirea rialului în faţa monedei americane. SMS-urile conţinînd cuvîntul "dolar", în engleză sau persană, şi cuvînt "arz" (valută, în persană) nu ajung la destinaţie, în schimb termenul "euro" nu este afectat de aceste restricţii, potrivit presei iraniene. Cei doi operatori de telefonie mobilă, MCI şi Irancell, au afirmat pentru agenţia ISNA că nu sînt la curent cu aceste restricţii. Şi site-ul specializat Mesghal.ir, care publică zilnic rata de schimb şi preţul aurului, a fost blocat. Rialul iranian a pierdut peste o treime din valoare în faţa dolarului şi a altor monede străine din cauza sancţiunilor financiare şi bancare impuse Iranului de Statele Unite şi ţările europene. Ieri, un dolar valora 17.230 de riali, apropiindu-se rapid de recordul din 2 ianuarie, cînd a atins valoarea de 17.800 de riali. Oficialii iranieni susţin că scăderea rialului în faţa dolarului nu are legătură cu sancţiunile occidentale, vorbind doar de efecte psihologice.

Femeile iau în greutate după căsătorie, iar bărbaţii după divorţ

Dincolo de vîrsta de 30 de ani, "tranziţiile conjugale" afectează luarea în greutate, însă diferit în funcţie de sex, relatează site-ul passionsante.be, preluat de Agerpres. Este constatarea unui studiu desfăşurat de cercetători de la Ohio State University, care au prezentat rezultatele la un congres al Asociaţiei americane de sociologie. Ei au folosit date despre circa 10.000 de persoane, bărbaţi şi femei care aveau în 1979 vîrste cuprinse între 14 şi 22 de ani. Din doi în doi ani, participanţii au răspuns la un chestionar cu privire la evoluţia indicelui de masă corporală (IMC) şi schimbările din viaţa lor sentimentală. Potrivit profesorului Qian, coordonatorul studiului, a rezultat că, peste 30 de ani, bărbaţii sînt predispuşi la îngrăşare după divorţ, în timp ce femeile iau în greutate după căsătorie. Atunci cînd această "schimbare socială" are loc în jurul vîrstei de 20 de ani, impactul asupra greutăţii este aproape nul. Statistica are însă unele lipsuri. Este vorba de date globale, care implică importante diferenţe de la un individ la altul. Dacă oamenii iau în greutate, este vorba în general de cîteva kilograme. În final, situaţia statistică nu are deocamdată o explicaţie foarte clară, încheie passionsante.be.

Amnistie în Coreea de Nord, în amintirea liderilor comunişti morţi

Coreea de Nord a anunţat ieri o amnistie pentru un număr neprecizat de deţinuţi cu ocazia apropiatelor aniversări ale liderilor defuncţi, potrivit agenţiei oficiale de presă a regimului comunist. Un decret parlamentar a fixat la 1 februarie această amnistie în conformitate cu "politicile nobile şi binevoitoare" promovate de Kim Ir-Sen (1912-1994) şi fiul său Kim Jong-Il (1942-2011). De amnistie vor beneficia "condamnaţi", se arată în decret, fără să se precizeze numărul persoanelor vizate şi nici crimele comise de acestea. Autorităţile vor acţiona pentru ca deţinuţii amnistiaţi "să aibă condiţii de muncă şi existenţă stabile". Organizaţiile pentru protecţia drepturilor omului apreciază că aproximativ 200.000 de bărbaţi, femei şi copii se află arestaţi în închisori şi lagăre de muncă din Coreea de Nord, îndeosebi pentru motive politice, şi nu delictuale sau penale. Phenianul va sărbători la 15 aprilie împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir-Sen, fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) după Războiul din Coreea (1950-1953). Kim Jong-Il, decedat la 17 decembrie în urma unei crize cardiace, ar fi împlinit 70 de ani la 16 februarie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.