Internațional

COLOANA de stiri internationale:Cea mai scumpă reţetă din lume este expusă public, dar într-o casetă de metal

Ziarul de Vrancea
11 dec 2011 2268 vizualizări
Coca-Cola expune pentru prima oară în istoria firmei caseta în care se păstrează formula secretă a băuturii, scoasă din pivniţele băncii în care se află de 86 de ani. Vizitatorii muzeului din Atlanta nu vor putea vedea decît caseta de fier, nu şi formula, veche de 125 de ani, relatează Agerpres

Caseta, care nu s-a mişcat din 1925 de la filiala SunTrust Bank din centrul oraşului Atlanta, este expusă permanent, începînd de joi, la muzeul The World of Coca-Cola din Atlanta, unde are sediul compania, informează Coca-Cola. De la inventarea în 1886 a băuturii Coca-Cola de către un farmacist din Atlanta, John S. Pemberton, formula ei a rămas secretă, fiind cunoscută doar de un număr mic de persoane şi nefiind scrisă. Însă în 1919, ca să poată primi un împrumut bancar, proprietarul de atunci al companiei, Ernest Woodruff, a cerut predecesorilor săi să scrie formula pe o foaie, care a fost depusă la o bancă din New York. În 1925, cînd împrumutul a fost rambursat, Ernest Woodruff a luat formula scrisă şi a depus-o la o bancă din Atlanta, unde se află şi în prezent. Compania Coca-Cola, numărul unu mondial pe piaţa băuturilor fără alcool, reuneşte 500 de mărci diferite, Coca-Cola, dar şi Fanta, Sprite sau Minute Maid, realizînd o cifră totală de afaceri de 15 miliarde de dolari pe an. Ea vinde 1,7 miliarde de sticle pe zi în peste 200 de ţări şi are peste 700.000 de salariaţi.

Preşedintele Bulgariei respinge creşterea vîrstei de pensionare

Preşedintele Bulgariei, Gheorghi Părvanov, a refuzat promulgarea legii care prevede creşterea vîrstei de pensionare cu patru luni pe an începînd din 2012 pînă la nivelul de 63 de ani pentru femei şi 65 pentru bărbaţi. În această situaţie, legea adoptată joi va fi reexaminată de Parlament. Dacă textul va fi adoptat în aceeaşi formă, preşedintele va fi nevoit să îl semneze. Liderul opoziţiei, Serghei Stanişev, a declarat că va sesiza Curtea Constituţională dacă Parlamentul nu va ţine cont de remarcile preşedintelui. Gheorghi Părvanov reproşează Guvernului că a încălcat "pacea socială" prin impunerea noilor condiţii. Sindicatele şi-au dat acordul de principiu pentru această măsură, dar cred că aplicarea este prea rapidă.

La 87 de ani, Robert Mugabe vrea să mai fie preşedinte

Preşedintele zimbabweean Robert Mugabe, în vîrstă de 87 de ani, a anunţat sîmbătă că nu intenţionează să se retragă înaintea alegerilor propuse pentru anul viitor şi că va rămîne în continuare alături de compatrioţii săi pentru a lupta împotriva a ceea ce el a denumit o "campanie a Vestului" pentru schimbarea regimului. Preşedintele Mugabe, vorbind în faţa a circa 6.000 de delegaţi la finalul convenţiei anuale a partidului său la Bulawayo (al doilea oraş ca mărime după capitala Harare), a precizat că ar fi "un act de laşitate" din partea sa să se retragă. El se află în fruntea Zimbabwe de la independenţa din 1980. Partidul său ZANU-PF este vizat de sancţiuni economice occidentale, iar Mugabe nu a ratat prilejul să critice această aşa-zisă conspiraţie. "Nu vă pot lăsa în această degringoladă. Ar fi complet greşit şi ar însemna să îmi pierd încrederea în mine. Cînd partidului îi va fi bine, atunci voi spune că el este pe mîinile voastre", a conchis liderul african.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.