Internațional

Einstein, contrazis din nou

Ziarul de Vrancea
18 nov 2011 1061 vizualizări
Neutrinii au depăşit viteza luminii şi după ce experimentul de la CERN a fost refăcut cu mai multă acurateţe

Echipa internaţională de fizicieni care anunţa în septembrie că a înregistrat particule subatomice care se deplasează cu viteză mai mare decît cea a luminii a refăcut experimentul şi a reconfirmat descoperirea care contrazice teoria relativităţii formulată de Einstein. Mulţi oameni de ştiinţă au contestat rezultatele primului experiment, însă cercetătorii spun că acum au obţinut reconfirmarea descoperirii eliminînd o bună parte din elementele care au aruncat îndoială după anunţul din septembrie. Echipa OPERA (Oscillation Project with Emulsion tRacking Apparatus) de la laboratorul Gran Sasso din Italia a afirmat că particulele subatomice lansate de la CERN au călătorit cu 64 de nanoseconde mai repede decît viteza luminii. Viteza a fost confirmată în urmă a 15.000 de experimente, iar oamenii de ştiinţă au început să se întrebe dacă teoria relativităţii formulată de Albert Einstein ar putea conţine erori. Teoria spune că nici o particulă care are masa nu poate depăşi viteza luminii, celebrul "E egal mc2", deoarece acest lucru ar presupune o cantitate infinită de energie.

Şi membrii echipei sînt rezervaţi

Însă mai mulţi oameni de ştiinţă au spus că viteza luminii nu a fost depăşită din cauza poziţiei sateliţilor GPS, iar echipa de cercetători a admis că este posibil să se fi înregistrat erori la primul experiment din cauză că impulsurile de neutrini trimise de la CERN, la Gran Sosso, erau prea lungi ca durată, astfel că sosirea lor exactă la 730 km, în Italia, a fost calculată cu erori. Echipa spune că la acest al doilea mare experiment au fost înlăturate posibilele erori fiindcă impulsurile de neutrini au fost mai scurte ca durata şi trimise la intervale ceva mai lungi, astfel că momentul exact al sosirii lor la Gran Sasso a putut fi calculat cu mai mare acurateţe. Acum, noul test va fi examinat de comunitatea ştiinţifică şi cei de CERN spun că rezultatul de acum nu este unul definitiv pînă cînd experimente cu rezultate similare nu vor fi făcute şi în alte locuri. Experimentul a constat în următoarele: neutrinii produşi la CERN au fost lansaţi la 730 km distanţă, pînă la laboratorul Gran Sasso, fiind înregistrate momentele de plecare şi de sosire. Anunţul că aceste particule au depăşit viteza luminii a fost primit cu foarte mare scepticism de comunitatea oamenilor de ştiinţă. Chiar şi membrii echipei OPERA au exprimat aceleaşi îndoieli şi au invitat cercetători independenţi să analizeze rezultatele.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.