Internațional

Opoziţia Finlandei faţă de intrarea României în spaţiul Schengen s-a mai înmuiat

Ziarul de Vrancea
14 nov 2011 933 vizualizări
Finlandezii ar fi de acord cu o accedere în două etape, mai întîi spaţiul aerian şi graniţele maritime, apoi frontierele terestre n însă Olanda, celălalt stat care s-a opus extinderii spaţiului Schengen, nu şi-a schimbat punctul de vedere

Finlanda a renunţat parţial la opoziţia sa faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a declarat ieri ministrul finlandez pentru afaceri europene, Alexander Stubb. Totuşi, Olanda continuă să se opună, în condiţiile în care pentru aderarea celor două este nevoie de susţinerea tuturor statelor membre. Ministrul finlandez a precizat că ţara sa şi-a relaxat poziţia şi doreşte un plan de compromis. "Este o abordare în două etape. Mai întîi ar fi deschise spaţiul aerian şi graniţele maritime, urmînd ca ulterior să se ia o decizie şi cu privire la frontierele terestre", a explicat el pentru presă. Potrivit lui Stubb, se are în vedere deschiderea spaţiului aerian şi a graniţelor maritime cu cele două ţări în martie, iar despre graniţele terestre ar urma să se discute în iulie. "Încercăm să ne asigurăm de etanşeitatea sistemului Schengen şi de rezolvarea problemelor legate de măsuri împotriva crimei internaţionale, pentru respectarea domniei legii şi pentru combaterea corupţiei", a explicat Stubb.
De cînd au aderat la Uniunea Europeană, în 2007, România şi Bulgaria nu au reuşit să convingă celelalte state de eficienţa reformelor întreprinse împotriva corupţiei şi mai ales în ce priveşte combaterea crimei organizate, notează Reuters. În timp ce alte state europene au convenit, în septembrie, că România şi Bulgaria au îndeplinit cerinţele în vederea aderării la Schengen, care era prevăzută iniţial pentru anul în curs, Olanda susţine că aceste două ţări nu au luat suficiente măsuri împotriva corupţiei. Toate statele UE trebuie să fie de acord în vederea admiterii de noi ţări în spaţiul fără frontiere, care cuprinde 25 de state membre cu drepturi depline, inclusiv cîteva ţări din afara UE.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.