Internațional

Breivik, pentru prima oară ochi în ochi cu părinţii victimelor sale

Ziarul de Vrancea
14 nov 2011 450 vizualizări
Autorul masacrului din Norvegia, din 22 iulie, a ţinut să le spună în sala de judecată că este "un comandant militar în mişcarea de rezistenţă"

Norvegianul Anders Behring Breivik, autorul atacurilor din 22 iulie soldate cu 77 de morţi, care şi-a mărturisit fapta, va mai sta în arest preventiv 12 săptămîni, a decis ieri un tribunal din Oslo. În plus, vizitele şi corespondenţa vor fi controlate strict în primele 8 săptămîni, iar Breivik nu are dreptul să acceseze presa în primele 4 săptămîni. Îmbrăcat într-un costum închis la culoare, cămaşă albă şi cravată albastră, Behring Breivik, cu barbă şi cu părul blond pieptănat într-o parte, i-a cerut judecătorului să se adreseze familiilor victimelor sale, care luaseră loc în sală, alături de presă şi de public. "Sînt un comandant militar în mişcarea de rezistenţă", a spus el, în deschidere, cu o voce calmă, după care a pus în discuţie legitimitatea magistraţilor. "Ai fost mandatat de cei care susţin multiculturalismul. Este o ideologie a urii care vrea să distrugă societatea norvegiană", a spus extremistul, în vîrstă de 32 de ani, adresîndu-se judecătorului, care l-a întrerupt însă rapid.
"Recunosc faptele, dar nu pledez vinovat", a spus Breivik în faţa curţii. Aparent liniştit şi părînd uneori să schiţeze un zîmbet, Breivik s-a întors în mai multe rînduri către public, care a rămas însă tăcut. Aceasta a fost prima apariţie publică a lui Breivik, însă fotografii nu au avut voie să rămînă în sală.

Raportul experţilor psihiatri va fi prezentat la sfîrşitul lunii

Procesul norvegianului de extremă dreapta urmează să înceapă la 16 aprilie 2012. Organizarea unui proces presupune, totuşi, ca Behring Breivik să fie declarat responsabil din punct de vedere penal de doi experţi psihiatri, care urmează să-şi prezinte concluziile pînă la 30 noiembrie.
Durata procesului este estimată în prezent la circa 10 săptămîni, a afirmat într-o conferinţă de presă, Geir Engebretsen, grefier la tribunalul din Oslo, precizînd că datele au fost stabilite în acord cu acuzarea şi apărarea.
Prezentîndu-se ca un "cruciat" împotriva "invaziei musulmane" şi a multiculturalismului în Europa, Breivik a recunoscut că este autorul atentatului cu bombă din faţa sediului guvernului norvegian şi a măcelului din tabăra de vară a tineretului laburist în insula Utoeya, în apropiere de Oslo, însă a refuzat să se declare vinovat din punct de vedere penal. El a contestat, de asemenea, legitimitatea tribunalului din Oslo pentru a-l judeca.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.