Internațional

Englezii au dat de gustul războiului: Londra nu exclude opţiunea militară în Iran

Ziarul de Vrancea
14 nov 2011 388 vizualizări
Mai comode, ţările de pe continent parcurg încă o etapă: urmează să îşi exprime "îngrijorarea majoră" faţă de programul nuclear iranian

Ministrul britanic de Externe William Hague a declarat ieri că nu intenţionează şi nici nu promovează pentru moment o acţiune militară în Iran, deşi "toate opţiunile trebuie să rămînă deschise", în timp ce şeful diplomaţiei germane a respins orice discuţie pe această temă. "Nu avem în vedere acest lucru (intervenţia militară) în acest moment, nu facem apel la o acţiune militară nici nu o promovăm. Dar în acelaşi timp, spunem că toate opţiunile ar trebui să rămînă deschise" privind această ţară, a declarat el la Bruxelles, în cadrul unei noi reuniuni cu omologii săi europeni. Oportunitatea unor noi sancţiuni împotriva Iranului este pe meniul acestei reuniuni, după publicarea, săptămîna trecută, a raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) care suspectează Iranul că lucrează la o armă atomică. "Vom încerca bineînţeles ca în lunile următoare să accentuăm presiunea paşnică şi legitimă asupra Iranului", a precizat Hague. Omologul său luxemburghez Jean Asselborn a făcut apel, de asemenea, la noi sancţiuni, adăugînd că "o opţiune militară nu duce la nimic deoarece consecinţele sînt devastoare", a apreciat el. "Nu îmi pot imagina că Rusia şi China au un interes ca Iranul să dispună de bomba nucleară", a adăugat el, făcînd aluzie la opoziţia Moscovei şi a Beijingului faţă de noi sancţiuni împotriva Teheranului. La rîndul său, ministrul german de Externe Guido Westerwelle a respins ieri orice discuţie asupra unui posibil atac militar împotriva Iranului din cauza programului său nuclear controversat.

UE pregăteşte un răspuns

Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană îşi vor exprima "îngrijorarea majoră" în legătură cu ceea ce a fost descoperit de raportul AIEA în Iran, a declarat, ieri, la Bruxelles, şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE). Într-un raport dat publicităţii săptămîna trecută, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a exprimat "serioase îngrijorări" în ceea ce priveşte programul nuclear iranian, bazîndu-se pe informaţii "credibile" conform cărora Teheranul lucrează la fabricarea armei atomice. "Cred că există o îngrijorare majoră care va exprimată astăzi în legătură cu ce a fost descoperit de raportul AIEA (...) Va fi exprimată o îngrijorare reală. Trebuie să decidem ce este nevoie să facem pentru a transmite clar că acest lucru (n.r. - obiectivul militar al programului nuclear iranian) este total inacceptabil", a afirmat Ashton, care a adăugat că miniştrii de Externe "vor avea şansa să analizeze cu atenţie un răspuns la raportul AIEA".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.