Internațional

Italienii au sărbătorit în stradă plecarea lui Berlusconi

Ziarul de Vrancea
13 nov 2011 481 vizualizări
In locul acestuia este aşteptată numirea oficială, cel mai tîrziu astăzi, a lui Mario Monti, "Super Mario" - cum l-au lăudat cei de la The Economist

Italia - la fel ca şi UE şi restul lumii - aştepta aseară numirea noului prim-ministru la Roma. Toate privirile se îndreaptă spre Mario Monti, în vîrstă de 68 de ani, care are cele mai mari şanse de a prelua conducerea guvernului pentru a restabili încrederea pieţelor, după ce Silvio Berlusconi a fost acuzat că a subminat credibilitatea ţării.
Monti şi-a croit o reputaţie de competenţă şi independenţă în funcţia de comisar european (1994-2004), comentează AFP. Supranumit "cardinalul" şi numit senator pe viaţă, miercuri, de preşedintele Giorgio Napolitano, Mario Monti a primit sprijinul directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, care a spus că are pentru el "multă stimă şi mult respect". Foarte discret de cînd numele lui ocupă prima pagină a ziarelor, el şi-a intensificat în ultima vreme intervenţiile cu privire la criză. "Trebuie să facem reforme nepopulare", spunea el 23 septembrie.
Născut la 19 martie 1943 la Varese (nord), Mario Monti a studiat la Universitatea Bocconi din Milano, apoi în SUA, la Universitatea Yale. În 1970 a început să predea la Universitatea din Torino, pe care a părăsit-o în 1985 pentru a deveni profesor de economie politică la Bocconi, unde a ocupat succesiv posturile de director al Institutului de economie politică, rector şi preşedinte, funcţie pe care o deţine în continuare.
A fost comisar european pentru piaţa internă, servicii financiare, fiscalitate şi uniune vamală, în executivul comunitar condus de Jacques Santer, apoi a primit portofoliul concurenţei în Comisia Europeană condusă de Romano Prodi. Mario Monti şi-a creat imaginea de comisar dur în afaceri şi "impermeabil la presiuni". Într-un articol din februarie 2000 intitulat "Super Mario", The Economist îl prezintă drept "unul dintre cei mai puternici birocraţi europeni" şi "mai degrabă un adept al persuadării decît al polemicii".

Italienii, singurii care se bucură după adoptarea măsurilor de austeritate

În cea ce-l priveşte, Silvio Berlusconi s-a declarat ieri "mîndru" de activitatea guvernului său, într-o scrisoare trimisă unui partid de dreapta la o zi după demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului de Miniştri. "Sînt mîndru de ceea ce am reuşit să facem în aceşti trei ani şi jumătate, marcaţi de o criză internaţională fără precedent în istorie", scrie Silvio Berlusconi într-o scrisoare adresată lui Francesco Storace, secretar al partidului "Dreapta".
Prim-ministrul Silvio Berlusconi şi-a prezentat oficial demisia, sîmbătă seară, în faţa preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano. În acest fel, se încheie mandatul celui mai longeviv premier italian din perioada postbelică.
Politicianul în vîrstă de 75 de ani a fost întîmpinat în piaţa sediului preşedinţiei, Palatul Quirinale, de mii de persoane care l-au huiduit şi l-au numit "un păcălici". În paralel, mulţimea a scandat numele potenţialului succesor, Mario Monti. Italienii ieşiseră în stradă încă de la primele ore ale după-amiezii pentru a aştepta oficializarea demisiei premierului. Italienii l-au aşteptat pe Berlusconi pe notele compoziţiei "Aleluia" de Handel într-o atmosferă de sărbătoare creată de confirmarea demisiei. Grupuri de italieni cu pancarde de "rămas-bun" ("Bye-bye") pentru Silvio Berlusconi au cerut, în cor, ca ziua de 12 noiembrie să fie celebrată "eliberarea Italiei".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.