Internațional

Şase astronauţi au "revenit" pe Terra după de "au fost" pe Marte

Ziarul de Vrancea
4 nov 2011 657 vizualizări
Ei au simulat un zbor pe Planeta Roşie care a durat 520 de zile

Şase astronauţi, care au simulat timp de aproape un an şi jumătate o călătorie spre Marte, închişi într-o replică a unei navete spaţiale aflată într-un laborator din Moscova, au "revenit" pe Terra, vineri, potrivit imaginilor transmise de Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Un inginer a deschis trapa principală a vehiculului, iar cei şase astronauţi - francezul Romain Charles, italianul de origine columbiană Diego Urbina, ruşii Sukhrob Kamolov, Alexandre Smolevski şi Alexei Sitev şi chinezul Wang Yu - au ieşit din nava spaţială, potrivit imaginilor transmise în direct pe site-ul ESA.
Zîmbitori, cei şase membri ai echipajului, ce purtau costume de astronaut albastre avînd pe piept inscripţia "Marte-500", i-au salutat pe savanţii care i-au întîmpinat. "După un experiment de 520 de zile, ne-am îndeplinit în întregime misiunea. Toţi membrii echipajului sînt într-o stare bună de sănătate. Sîntem pregătiţi pentru a fi supuşi unor teste noi", a declarat comandantul misiunii, Alexei Sitev.
Programul Marte-500 a debutat pe 3 iunie 2010, la Institutul de cercetări medicale şi biologice (IBMP) din Moscova: şase voluntari, cu vîrstele cuprinse între 26 de ani şi 38 de ani, au trăit într-o izolare totală de restul lumii, în condiţii foarte apropiate de cele prezente la bordul unei navete spaţiale care ar putea zbura către Marte.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.