Internațional

Recensămîntul s-a terminat mai repede pe planetă:De azi sîntem 7 miliarde de pămînteni

Ziarul de Vrancea
30 oct 2011 600 vizualizări
Depăşirea acestui prag istoric înseamnă noi provocări pentru toate statele, atît cele bogate, cît şi pentru cele care se confruntă cu sărăcia.

Populaţia Terrei va depăşi, astăzi, pragul istoric de 7 miliarde de locuitori, potrivit estimărilor ONU, care a profitat de această ocazie pentru a sublinia inegalităţile tot mai mari de pe Planetă şi necesitatea unei împărţiri judicioase a avuţiilor, pentru a rezolva această problemă. În schimb, Biroul american pentru recensământul populaţiei, estimează că pragul istoric de 7 miliarde de locuitori va fi atins abia pe 12 martie 2012.
Pragul de 6 miliarde de locuitori a fost atins în 1999. ONU l-a ales atunci pe Adnan Nevic, un bebeluş născut la Sarajevo, ca fiind locuitorul cu numărul 6.000.000.000 de pe planeta noastră. De această dată, ONU a evitat să desemneze un "cîştigător" în avans, iar mai multe ţări vor anunţa că fericitul ales s-a născut pe teritoriile lor.

Mai mulţi oameni, mai multe revolte

Pentru secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care va marca acest eveniment printr-o conferinţă de presă, momentul în care omenirea ajunge la 7 miliarde de locuitori nu trebuie tratat cu lejeritate. "Nu este doar o chestiune care ţine de cifre. Este vorba de istoria umanităţii", a declarat el, săptămîna trecută, în timp ce vizita o şcoală newyorkeză.
"Şapte miliarde de persoane au nevoie de hrană. De energie. De oferte interesante în domeniul locurilor de muncă şi al educaţiei. De drepturi şi de libertate. Libertatea de expresie. Libertatea de a putea să-ţi creşti copiii în pace şi siguranţă. Tot ceea ce fiecare îşi doreşte pentru sine, înmulţit de 7 miliarde de ori", a adăugat Ban Ki-moon. Acesta este mesajul pe care secretarul general al ONU îl va transmite cu ocazia summitului G20 de săptămîna aceasta de la Cannes: în faţa unei populaţii care continuă să crească în contextul crizei economice mondiale, conducătorii lumii trebuie să se aştepte la mai multe revolte.
Organizaţia United Nations Population Fund (UNFPA), care a publicat vineri cel mai recent raport al ei, consideră că populaţia Terrei va continua să crească pentru a ajunge la 9,3 miliarde de locuitori în anul 2050 şi la peste 10 miliarde de locuitori pînă la sfîrşitul acestui secol. Potrivit ONU, pînă în anul 2025, India va deveni ţara cu cea mai mare populaţie din lume, devansînd China, urmînd să atingă în acel an pragul de 1,5 miliarde de locuitori.

Mai mulţi tineri în ţările sărace, mai mulţi bătrîni în statele dezvoltate

În acel raport, experţii avertizează asupra provocărilor cu care se confruntă omenirea. Pentru ţările cele mai sărace, guvernele se vor confrunta cu dificultatea de a oferi locuri de muncă "armatei" de tineri care vor deveni activi pe piaţa forţei de muncă, fără a mai lua în calcul încălzirea globală, seceta şi dezvoltarea necontrolată a megalopolisurilor.
Japonia, ca şi alte state bogate, va trebui să facă faţă procesului de îmbătrînire a populaţiei. În Europa de nord, numărul persoanelor în vîrstă de 60 de ani nu a încetat să crească în ultimii 20 de ani, iar populaţia din aceste ţări are o speranţă de viaţă de 80 de ani, comparativ cu speranţa de viaţă de 54 de ani din ţările Africii subsahariene.
Numărul persoanelor în vîrstă de peste 60 de ani, care era de 384 de milioane în 1980, a ajuns astăzi la 893 de milioane şi va fi de 2,4 miliarde în anul 2050, potrivit UNFPA. "Aici este vorba de un succes mondial, dar îmbătrînirea populaţiei aduce cu sine noi provocări pentru societate, care au legătură cu creşterea economică, cu îngrijirile medicale şi cu asigurarea securităţii persoanelor în vîrstă", subliniază ONU.
În regiunile cele mai dezvoltate, un locuitor din patru are în prezent o vîrstă de peste 60 de ani. Pînă în 2050, această proporţie va creşte la unu din trei (33,3%). UNFPA a semnalat faptul că numărul persoanelor care trăiesc cu mai puţin de 1,25 de dolari pe zi a scăzut, trecînd de la 1,8 miliarde în 1990 la 1,4 miliarde în 2005. Şi procentul persoanelor care suferă din cauza foametei a scăzut după 1990, însă, în cifre absolute, numărul lor a crescut de la 815 milioane în 1990 la 925 milioane în 2011.

Vor continua să crească inegalităţile sociale

Inegalităţile sociale continuă să crească. În 1960, oamenii bogaţi care reprezintă 20% din totalul populaţiei modiale deţineau 70% din totalul veniturilor. În 2005, ei aveau 77% din avuţiile mondiale.
În opinia secretarului general al ONU, bebeluşul cu numărul 7.000.000.000, indiferent de ţara lui natală, "se va naşte într-o lume a contradicţiilor: o abundenţă de hrană, dar în continuare, în zilele noastre, un miliard de oameni merg seara la culcare cu foamea în stomac", a declarat Ban Ki-moon într-un interviu acordat revistei Time.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.