Internațional

Cutremur catastrofal în Turcia

Ziarul de Vrancea
23 oct 2011 616 vizualizări
Seismul, cu o magnitudine de 7,2 grade pe Richter, a dărîmat zeci de clădiri n autorităţile se tem că bilanţul victimelor ar putea ajunge la o mie de morţi

Provincia Van, din sud-estul Turciei, a fost zdruncinată ieri la amiază de un cutremur de 7,2 grade, epicentrul său fiind localizat la numai 7 km adîncime. El a fost urmat o serie de replici de 5,5 grade. Mai multe clădiri s-au dărîmat în oraşul Van, localitate cu 600.000 de locuitori din provincia cu acelaşi nume, unde s-au instalat panica şi haosul, iar foarte multe drumuri sînt blocate. Locuitorilor li s-a recomandat să rămînă în stradă în orele următoare.
Cel puţin 45 de clădiri s-au prăbuşit prinzînd sub dărîmături sute de oameni, transmite postul local de televiziune NTV. Cele mai mari distrugeri se înregistrează în zona epicentrului seismului, localizat în provincia estică Van. Cutremurele de suprafaţă sînt devastatoare în zona epicentrului, unde este concentrată mare parte din forţa lor distructivă, astfel că zona afectată este mai restrînsă decît în cazul cutremurelor de adîncime. Centrul seismologic din Turcia estimează că bilanţul victimelor seismului ar putea fi cuprins între 500 şi 1.000 de morţi. Printre clădirile dărîmate se numără şi un bloc de şapte etaje ai cărui locatari nu au reuşit să iasă în stradă după primele replici şi au ajuns sub dărîmături.
La faţa locului acţionează mai multe echipe de intervenţie rapidă, armata din estul ţării fiind mobilizată pentru înlăturarea dărîmăturilor şi căutarea de supravieţuitori. Mulţi locuitori au reuşit încă de la primele replici să părăsească imobilele în care se aflau. Multe magazine şi oficii s-au golit de îndată, iar străzile s-au umplut cu oameni cuprinşi de panică. Cutremurul s-a resimţit în întreaga regiune de sud-est a Turciei. Unele replici au fost resimţite şi în nordul Irakului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.