Internațional

Grecia a ieşit în stradă

Ziarul de Vrancea
19 oct 2011 530 vizualizări
Peste 125.000 de persoane au protestat împotriva noilor măsuri de austeritate n nu au lipsit ciocnirile între manifestanţi şi forţele de ordine

Peste 125.000 de persoane au ieşit în stradă ieri, în prima zi a unei greve generale de 48 de ore, la Atena, Salonic şi în alte oraşe ale ţării, conform poliţiei, un număr record de la debutul crizei datoriei în 2010. La Atena, patru cortegii diferite, reunind peste 70.000 de oameni potrivit poliţiei, defilau în direcţia Pieţei Syntagma, spre sediul parlamentului, unde a început marţi seară dezbaterea asupra unui proiect de lege controversat care impune un nou pachet de măsuri de austeritate ce ar urma să scadă brutal nivelul de viaţă pentru numeroşi greci.
Aceste cifre reprezintă un record de la debutul crizei datoriei, în contextul în care cele mai importante manifestaţii de pînă acum au reunit circa 70.000 de persoane în mai 2010 la Atena la apelul sindicatelor sau în mai 2011 la apelul mişcării "indignaţilor", conform datelor poliţiei.
Proiectul de lege prevede mai ales o reducere a numărului de salariaţi din sectorul public şi a tratamentului acestora, o creştere a fiscalităţii, dar şi îngheţarea contractelor colective, deschizînd calea spre o generalizare a reducerilor salariale în companiile private, relatează Agerpres.
În cortegiu, un banner al greviştilor solicita ca "guvernul să cadă acum". Un altul, afişat pe o clădire a Ministerului Sănătăţii, îi îndemna pe aleşii eleni să "voteze memorandumul şi să se baricadeze", cu trimitere la acordul semnat în mai 2010 de guvernul socialist, care subordonează menţinerea "perfuziei" financiare a Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional eforturilor de austeritate şi de stabilizare a ţării.
Inevitabile ciocniri au izbucnit între grupuri de tineri şi poliţie în apropiere de sediul parlamentului grec, în centrul Atenei, pe marginea manifestaţiei gigantice împotriva austerităţii.

O grevă generală la fiecare două luni

Este a cincea grevă generală din Grecia de la începutul acestui an şi a doua de 48 de ore de la sfîrşitul lunii iunie. Foarte puţine categorii profesionale lipsesc de la apel la noua grevă, la care iau parte funcţionarii publici, angajaţii fiscului, medicii, profesorii, dar şi marinarii, şoferii de taxi, lucrătorii din benzinării sau din brutării.
Ieri dimineaţă, şoferii de autobuze nu au mai plecat pe traseu, în schimb metroul din Atena funcţiona, la ora 06.00 GMT. În ce-i priveşte, controlorii aerieni au decis să înceteze lucrul pentru 12 ore. De la miezul nopţii pînă ieri la prînz, au fost anulate 150 de zboruri interne şi internaţionale, iar alte 16 au fost reprogramate - a precizat pentru Reuters o purtătoare de cuvînt a aeroportului din Atena.
Uniunea Europeană ar putea decide duminică în favoarea unei noi reduceri a datoriei greceşti, mai mare decît cea decisă la 12 iulie, în speranţa de a atenua efectele crizei datoriei din zona euro, care ameninţă de asemenea Italia şi Spania, aminteşte AFP.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.