Internațional

Ce e rău în vitamine?

Ziarul de Vrancea
17 oct 2011 777 vizualizări
Pericolul oxidanţilor şi virtuţile vitaminelor în neutralizarea acestora şi în îmbunătăţirea stării de sănătate sînt puse la îndoială de numeroase studii, multe dintre ele prezentînd riscurile consumului acestor nutrienţi în exces, se precizează într-un articol publicat de AFP.

"Toată lumea este puţin surprinsă pentru că în mod logic vitaminele, considerate ca fiind antioxidanţi, ar trebui să combată bolile, dar toate datele clinice nu arată nici o diferenţă", explică pentru AFP doctorul Toren Finkel, directorul Centrului pentru Medicină Moleculară în cadrul Institutelor Naţionale de Sănătate (National Institutes of Health - NIH).
"Aceasta înseamnă că trebuie să reevaluăm ipotezele pe care le avem despre mecanismele acestor boli şi despre rolul antioxidanţilor", a mai spus el, precizînd că "am plecat mereu de la ideea că oxidanţii sînt răi pentru organism şi în ultimii zece ani am început să ne dăm seama că acest lucru nu este în mod necesar adevărat".
Astfel, studiile au arătat că celulele folosesc oxidanţii pentru a semnala un proces inflamator, iar aceştia nu sînt întotdeauna nocivi pentru organism, avînd şi un rol benefic, mai subliniază el. "Trebuie deci să ne întoarcem în laborator pentru a face mai multe investigaţii folosind celule sau a animale pentru a înţelege mai bine rolul oxidanţilor şi al vitaminelor", este de părere doctorul Finkel, afirmînd în plus că "mult timp am folosit vitaminele fără să cunoaştem efectele lor". "Dispunem de numeroase date care arată că o carenţă a unor vitamine este dăunătoare, dar acest lucru nu înseamnă că suplimentarea cantităţii de vitamine este benefică", mai consideră el.
Un exemplu în acest sens îl constituie un studiu publicat pe 11 octombrie în SUA, unde se arată că vitamina E luată în doze mari creşte riscul de cancer de prostată la bărbaţi. Un alt studiu american publicat pe 10 octombrie şi care are în vedere sexul feminin relevă că multi-vitaminele sînt inutile şi chiar cresc uşor riscul mortalităţii. În anul 2007, cercetătorii au constatat existenţa unei legături între riscul de diabet la vîrsta adultă şi suplimentele de seleniu.

"Anumite vitamine luate în cantităţi mari pot avea efecte nefaste şi neaşteptate"

Problema este "că publicul crede că mai mult înseamnă mai bine şi fără riscuri", afirmă David Schardt, nutriţionist în cadrul Centrului pentru Ştiinţă în Interesul Public (Center for Science in the Public Interest). "Dar acum ne dăm seama că anumite vitamine luate în cantităţi mari pot avea efecte nefaste şi neaşteptate pe care nu le putem înţelege", mai precizează el pentru AFP, adăugînd că "sînt multe persoane care cred în vitamine ca într-o religie", o atitudine încurajată de o industrie care rulează afaceri de 20 de miliarde de dolari pe an în SUA, unde jumătate din populaţie ia suplimente alimentare. În plus, producătorii de vitamine au în SUA dreptul să atribuie orice calitate acestor produse, doar că nu pot pretinde că acestea tratează bolile.
Patsy Brannon, profesor de nutriţie la Universitatea Cornell (din New York), sesizează faptul că persoanele care iau vitamine sînt şi cele care se hrănesc bine, ceea ce poate conduce la doze ridicate şi potenţial periculoase. Aceste suplimente sînt necesare numai pentru anumite categorii, cum ar fi femeile gravide şi persoanele vîrstnice care suferă de carenţe cronice. Însă, pentru populaţia generală, un regim alimentar sănătos alcătuit din legume şi fructe bogate în fibre cît şi proteinele animale furnizează vitaminele şi micronutrienţii necesari, mai precizează ea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.