Internațional

COLOANAde stiri internationale: Premiul Nobel pentru Literatură rămîne în Suedia

Ziarul de Vrancea
6 oct 2011 491 vizualizări
Laureatul Premiului Nobel pentru literatură pe anul 2011 este poetul suedez Tomas Transtromer, a anunţat ieri, la Stockholm, Comitetul Nobel.

Acesta a fost recompensat pentru că, "prin imaginile dense, limpezi, ne oferă un nou acces la real", potrivit Academiei suedeze. Tomas Transtromer, 80 de ani, este cel mai cunoscut dintre poeţii scandinavi în viaţă, opera lui explorînd relaţia dintre intimitatea personală şi lumea care ne înconjoară. De formaţie psiholog, el sugerează că observarea poetică a naturii permite intrarea în profunzimea identităţii umane şi a dimensiunii sale spirituale. "Existenţa unei fiinţe umane nu se termină acolo unde sfîrşesc degetele ei", a spus un critic suedez, referindu-se la poemele lui Transtromer, descrise ca "rugăciuni laice". Poezia sa a fost tradusă în peste 50 de limbi.
După ce a publicat peste zece culegeri de poeme, Transtromer a fost victima unui atac de apoplexie, în 1990, în urma căruia a rămas parţial paralizat şi afazic şi a trebuit să-şi reducă drastic activităţile. Prima culegere publicată la şase ani după atac, "Gondola durere", s-a vîndut în 30.000 de exemplare, ceea ce reprezintă o cifră deosebită pentru poezie. După acest succes, poetul n-a mai publicat nimic timp de opt ani. Ultima sa apariţie editorială a fost în 2004, o culegere de poeme haiku ("Marea enigmă"). S-a dedicat muzicii, interpretînd în fiecare zi cîteva piese muzicale la pian, cu mîna stîngă, cea dreaptă fiindu-i afectată de apoplexie, a povestit soţia lui într-un interviu acordat cotidianului suedez Dagens Nyheter.

Alertă pe continent, după confiscarea a un milion de euro, în bancnote false

Poliţiştii polonezi au realizat la Varşovia o captură record de un milion de euro în bancnote false de 50 şi 500 de euro, distrugînd atelierul unde acestea au fost tipărite. Poliţiştii au mai confiscat materiale din care puteau fi fabricate alte cîteva milioane de euro în bancnote false, dar şi "un număr important" de cărţi de identitate, paşapoarte, cărţi gri şi alte documente din diferite ţări. Un bărbat de 65 de ani a fost arestat la percheziţionarea casei unde se afla atelierul. Potrivit autorităţilor, nu este exclus ca infractorii să fi pregătit introducerea pe piaţă a unui mare număr de bancnote false în timpul campionatului european de fotbal pe care Polonia îl va organiza în 2012 împreună cu Ucraina. Avînd în vedere importanţa şi natura capturii, poliţia poloneză a contactat Europol, biroul european de cooperare cu sediul la Haga.

Irakul acuză instituţii americane că i-au furat 17 miliarde de dolari în timpul ocupaţiei

Irakul a format ieri un Comitet special destinat găsirii sumei de 17 miliarde de dolari, reprezentînd venituri din domeniul petrolier dispărute în 2004, perioadă în care ţara era guvernată în mod direct de către forţele de ocupaţie americane. Comitetul cuprinde reprezentanţi ai Ministerului irakian al Finanţelor, băncii centrale şi Curţii de Conturi şi va prezenta un raport lunar asupra progreselor înregistrate în căutarea acestor fonduri. În iunie, unii oficiali americani au recunoscut că au dispărut 6,6 miliarde de dolari. Însă irakienii estimează că aproximativ 17 miliarde de dolari au fost furaţi de instituţii americane corupte. Aceşti bani proveneau din veniturile petroliere acumulate după invazia condusă de Statele Unite, în 2003. Ei erau plasaţi într-un Fond de Dezvoltare pentru Irak (FDI), în 2004, cînd această ţară era guvernată de Autoritatea Provizorie a Coaliţiei (CPA), condusă de Paul Bremer. Fondul era gestionat de către CPA. Comisia de luptă împotriva corupţiei din cadrul Parlamentului irakian a acuzat, într-o scrisoare adresată la 11 mai misiunii ONU în Irak (UNAMI), instituţiile americane care acţionau sub controlul CPA, în perioada mai 2003 - 28 iunie 2004, că ele sînt cele care au furat aceşti bani.

Anchetă după decesul unui deţinut român în Sicilia

Procurorii italieni anchetează circumstanţele în care a murit un deţinut român în Sicilia, arestat săptămîna trecută pentru ultraj şi decedat cîteva zile mai tîrziu din cauza unor leziuni interne. Românul Marcel V., în vîrstă de 30 de ani, fusese arestat vinerea trecută în oraşul sicilian Messina. Carabinierii fuseseră solicitaţi pentru că românul, care era în stare de ebrietate, refuza să iasă dintr-un magazin de băuturi alcoolice şi ţigări. La vederea carabinierilor, românul i-ar fi înjurat şi ar fi încercat să îi agreseze. Carabinierii au reuşit să îl imobilizeze şi i-au pus cătuşe, dar tînărul, care era în stare de ebrietate, s-a dezechilibrat şi a căzut. Dat fiind că nu s-a putut proteja cu mîinile, care erau încătuşate, Marcel V. s-a lovit cu capul de asfalt, suferind leziuni în zona feţei. Carabinierii l-au transportat la spital, unde a primit îngrijiri medicale, fiind cusut la o arcadă şi constatîndu-i-se răni la nas. Tînărul a fost acuzat de ultraj împotriva agenţilor forţelor de ordine şi, pentru că nu părea să aibă răni grave, a fost transferat la Penitenciarul din Gazzi (Sicilia). Un alt control efectuat sîmbătă dimineaţă a relevat fracturarea osului nazal, un edem şi o traumă în zona feţei. În cursul zilei de duminică, starea deţinutului român se agravase, iar medicii care l-au consultat au dispus un alt control pentru marţi. Însă, luni dimineaţă, tînărul a leşinat şi, în timp ce era transportat cu ambulanţa de la penitenciar spre spital, a decedat.

Recif de corali ameninţat de carburantul scurs dintr-un cargou eşuat

Dintr-un cargou eşuat în largul Noii Zeelande s-a scurs carburant într-o zonă de cîţiva kilometri, deasupra unui recif renumit pentru faună şi floră, au informat ieri autorităţile maritime, citate de Agerpres. Vasul "Rena", cu o capacitate de 47.000 de tone, a eşuat miercuri dimineaţă pe reciful Astrolabe, la circa 22 km de oraşul Tauranga de pe insula nordică a Noii Zeelande. Cargoul, sub pavilion liberian, a fost declarat "periculos" de autorităţile maritime. Scurgerea de carburant se întinde pe o lungime de 5 km, faţă de 2 km ceva mai devreme, arată un agent maritim. Carburantul scurs pare a fi din porţiunile avariate la coliziunea cu Astrolabe. "Rena" transportă 1.700 tone de păcură în cale, însă nu s-a putut determina cantitatea de combustibil scursă. Reciful Astrolabe este renumit pentru fauna şi flora sa, fiind acoperit de anemone de mare şi bureţi multicolori. Multe specii de peşti şi foci vin adesea în apele din preajmă.

La ce visează Putin

Premierul Vladmir Putin susţine că "avem nevoie de schimbări în economia şi politica din Rusia", promiţînd însă că "ele se vor produce într-un mod progresiv", transmite Novinite, citînd fragmente dintr-un discurs ţinut de şeful Executivului rus în cadrul unui forum de investiţii. Marţi, într-un articol scris pentru ziarul Izvestia, Putin scria că Uniunea vamală şi Spaţiul economic unic, formate în prezent din Rusia, Belarus şi Kazahstan, la care au aderat Kîrgîzstan şi Tadjikistan, vor deveni în viitor baza pentru o Uniune economică Eurasiatică. Putin, care va obţine cel mai probabil un nou mandat de preşedinte al Rusiei la alegerile din 2012, a scris marţi în Izvestia că Uniunea vamală şi Spaţiul economic unic vor deveni posibile în condiţiile unei strînse coordonări economice şi politici valutare. Noua uniune nu va deveni alt URSS, ci o legătură eficientă între Europa şi regiunea Asia-Pacific şi unul dintre polii lumii moderne, prognozează premierul.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.