Internațional

Profesorii sînt plătiţi cel mai prost în România

Ziarul de Vrancea
4 oct 2011 739 vizualizări
Cadrele didactice din Luxemburg, Danemarca şi Austria au cele mai mari salarii

Profesorii din România şi Bulgaria sînt cel mai prost plătiţi din Uniunea Europeană, în timp ce dascălii din Luxemburg, Danemarca şi Austria au cele mai bune salarii, relevă unui raport publicat pe site-ul Comisiei Europene, citat de Agerpres. Publicarea raportului, realizat de Reţeaua Eurydice a CE, coincide cu Ziua Mondială a Profesorilor (5 octombrie). Documentul compară salariile profesorilor şi directorilor de şcoli din sectorul public din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Turcia. Datele, ce au în vedere anul şcolar 2009-2010, se referă la cadrele didactice de la grădiniţă pînă la liceu. Şase milioane de profesori activează actualmente în statele membre.
Potrivit studiului, în aproape toate ţările europene, salariile de bază brute pentru profesorii care debutează în această profesie sînt mai mici decît PIB-ul per capita. Iar salariile acestora nici măcar nu vor ajunge să se dubleze de-a lungul unei vieţi la catedră.
"Îi admir cu sinceritate pe profesorii noştri, care au o contribuţie vitală în viaţa copiilor noştri şi în cadrul societăţii noastre", a afirmat comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret Androulla Vassiliou. "Ei ne modelează viitoarele talente şi se află în centrul eforturilor CE de a ajuta statele membre să îşi îmbunătăţească şi calitatea sistemelor de educaţie. Trebuie să îi încurajăm pe cei mai buni absolvenţi să îmbrăţişeze meseria de profesor. Salariile şi condiţiile de muncă trebuie să fie o prioritate dacă ne dorim să îi atragem şi să îi păstrăm pe cei mai buni profesori", a subliniat ea.
Raportul Eurydice arată că la începutul carierelor, salariile de bază brute sînt mai mici decît PIB-ul naţional per capita în toate ţările, cu excepţia Germaniei, Spaniei şi Portugaliei. Doar în trei ţări - Cipru, Portugalia şi România - este posibil pentru profesori să îşi dubleze salariul de bază de-a lungul carierei. Cu toate acestea, chiar şi în aceste ţări, este nevoie de peste 20 de ani pentru a ajunge pînă în vîrful scării salariale.
O gamă largă de suplimente salariale este disponibilă în majoritatea ţărilor europene, care se adaugă salariilor de încadrare, însă numai o jumătate dintre state acordă bonusuri specifice pentru îmbunătăţirea profesională şi excelenţă în predare.

În ţări ca România criza a scăzut şi bruma de salarii, în Polonia şi Olanda le-a crescut

Pe de altă parte, salariile actuale ale profesorilor, incluzînd sporurile, sînt apropiate de vîrful scării salariale în multe ţări. Acest lucru se explică printr-o populaţie de profesori îmbătrînită şi prin sporurile pe care le primesc profesorii. În Danemarca (61.804 euro), Grecia (22.817 euro), Finlanda (44.775 euro) şi Marea Britanie (35.580 euro), sumele efective cu care rămîn profesorii în mînă după o lună de muncă sînt în medie mai mari decît cel mai mare salariu din scara salarială datorită sporurilor.
În general, profesorii de Europa şi-au păstrat puterea de cumpărare în 2009, iar criza economică a avut un impact asupra salariilor lor în 2010 în doar cîteva ţări - Irlanda, Grecia, Spania, Letonia şi România. În aceeaşi perioadă, Olanda şi Polonia au crescut salariile profesorilor. Măsurile de austeritate adoptate recent sau care urmează să fie implementate în mai multe ţări ar putea afecta salariile profesorilor şi bugetele alocate educaţiei. Cu toate acestea, numeroase guverne europene plasează sectorul educaţiei în inima programelor lor de reformă, conchide raportul Eurydice.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.