Internațional

COLOANA de stiri: NATO ar putea oferi Rusiei garanţii scrise privind sistemul antirachetă

Ziarul de Vrancea
9 sep 2011 1013 vizualizări
Alianţa Nord-Atlantică nu exclude posibilitatea semnării cu Rusia a unui document juridic care să garanteze că viitorul sistem antirachetă din Europa nu va fi îndreptat împotriva Rusiei, a declarat adjunctul secretarului general al NATO, Dirk Brengelmann.

"Mulţi dintre liderii noştri, inclusiv superiorul meu ierarhic, secretarul general NATO, au declarat că scutul nu va fi îndreptat împotriva Rusiei. Cred că, în final, va fi posibil să semnăm o declaraţie de garanţii între NATO şi Rusia", afirmă Brengelmann. Ideea construirii unui sistem antirachetă comun a fost formulată în noiembrie 2010, în timpul summitului Rusia - NATO de la Lisabona.

Jurnalistul BBC mort în iulie, ucis "din greşeală" de forţele NATO

Forţa NATO din Afganistan (ISAF) a recunoscut, joi, că unul dintre militarii din subordine este autorul focurilor de armă care au provocat moartea unui corespondent al postului britanic BBC, în iulie. ISAF a comunicat că unul dintre militari l-a confundat pe jurnalistul Ahmed Omed Khpulwak, 25 de ani, cu un insurgent, crezînd că are o vestă cu explozibil şi că se va arunca în aer. Ahmed Omed Khpulwak a fost împuşcat mortal la sfîrşitul lunii iulie, în cursul atacurilor soldate cu 21 de morţi, în provincia Orugzan (sud). Tînărul de 25 de ani lucra pentru BBC din mai 2008, el fiind şi colaborator al agenţiei de presă afgane Pajwak. Postul BBC ceruse Alianţei Nord-Atlantice să ancheteze circumstanţele decesului jurnalistului.

Numele soldaţilor israelieni care au atacat vasul turc, făcute publice la Ankara

Un avocat a anunţat vineri că a predat justiţiei turce, în vederea judecării, numele unor soldaţi israelieni implicaţi în asaltul asupra unei nave care încerca să ajungă în Fîşia Gaza, în cursul căruia au fost ucişi nouă cetăţeni turci. "Am prezentat Biroului Procurorului din Istanbul o listă cu nume de soldaţi israelieni care au dat ordinul sau au fost implicaţi în atacul asupra flotilei turce", a declarat Ramazan Ariturk, avocatul organizaţiei neguvernamentale islamiste Fundaţia pentru Ajutor Umanitar (IHH) care a organizat flotila cu destinaţia Fîşia Gaza. "Aşteptăm acum ca Biroul Procurorului să elibereze un ordin de arestare", a adăugat Ramazan Ariturk. Nouă cetăţeni turci, inclusiv unul cu dublă cetăţenie americano-turcă, au fost ucişi în raidul israelian de la 31 mai 2010, în apele internaţionale, asupra feribotului turc Mavi Marmara, nava-amiral a flotilei umanitare care se îndrepta spre Fîşia Gaza.
Turcia l-a expulzat săptămîna trecută pe ambasadorul Israelului şi a blocat toate acordurile bilaterale în domeniul Apărării, după ce statul evreu a refuzat să prezinte scuze pentru raid. Avocatul a precizat că a stabilit această listă cu nume pe baza mărturiilor soldaţilor israelieni citaţi în raportul prezentat de Israel la ONU. "Unii soldaţi israelieni care şi-au exprimat regretul faţă de ceea ce s-a întîmplat m-au contactat şi au oferit identităţile anumitor soldaţi", a adăugat avocatul, precizînd că aceşti soldaţi care l-au contactat s-au limitat doar să "observe" ceea ce s-a petrecut în timpul raidului. "Sînt peste zece soldaţi pe această listă", a precizat avocatul.

Europa bate obrazul SUA

Comisarul european pentru Afeceri Interne Cecilia Malmstrom a calificat vineri drept o "ruşine" pentru Statele Unite, care comemorează zece ani de la atentatele din 11 septembrie, faptul că nu au închis centrul de detenţie de la Guantanamo, în Cuba. "Sîntem foarte nemulţumiţi, aceasta este opinia Uniunii Europene şi a întregii Europe, exprimată în numeroase rînduri în contactele noastre cu americanii, este o ruşine că închisoarea de la Guantanamo este încă deschisă şi că oamenii deţinuţi nu au beneficiat de un proces" nici pînă acum, a declarat ea, într-o conferinţă de presă. "Le amintim în continuare prietenilor noştri americani că trebuie închisă", a adăugat comisarul european.
Preşedintele american Barack Obama a semnat un decret care ordonă închiderea centrului de detenţie chiar a doua zi după învestirea sa la Casa Albă, în ianuarie 2009. Dar Congresul, din motive bugetare, împiedică de facto închiderea centrului de detenţie, refuzînd de deblocheze bani pentru transferarea deţinuţilor din închisoarea militară situată pe insula cubaneză fie către teritoriul american, fie către ţări terţe. Un proces al celor cinci acuzaţi în cazul atentatelor de la 11 septembrie urmează să aibă loc pînă la sfîrşitul anului, la baza militară de la Guantanamo.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.