Internațional

Shimon Peres: Opozantii democratiei în lumea araba sint barbatii care refuza sa dea drepturi femeilor

Ziarul de Vrancea
4 sep 2011 556 vizualizări
Principalii opozanti ai democratiei în lumea araba sint "sotii" care refuza sa acorde drepturi femeilor, a apreciat ieri presedintele israelian Shimon Peres, care relativizeaza însa pericolul jihadului, incapabil, în opinia sa, sa se ridice la nivelul asteptarilor.

"Într-o zi, presedintele Barack Obama m-a întrebat: care sint principalii opozanti ai democratiei în Orientul Mijlociu? I-am raspuns: sotii, barbatii. Ei nu vor sa dea drepturi femeilor. Or libertatea lor este esentiala pentru libertatea societatii", observa laureatul Premiului Nobel pentru Pace, într-un interviu pentru cotidianul italian La Repubblica.
Raspunzind unei întrebari privind schimbarea de regim în Libia si prezenta fostilor luptatori jihadisti în noile clase conducatoare, Peres a apreciat ca ei nu sint cei care au jucat rolul principal, exprimindu-si speranta ca noul Guvern va sti sa le limiteze influenta. "Este posibil ca jihadistii sa fi jucat un rol, dar rolul principal în revolutie l-a avut Muammar Gaddafi. El a tratat o tara ca pe proprietatea sa privata", a declarat presedintele israelian. "Nu am crezut niciodata în profetiile privind socul civilizatiilor. Exista, în schimb, un soc al generatiilor peste tot în lume. Am încredere în noua generatie. Viitorul este global, dedicat stiintei si construit pe relatii pasnice", a adaugat Peres. "Problema Orientului Mijlociu este hrana, bunastarea, viata cetatenilor. Poate jihadul sa raspunda la aceste probleme? Poti sa maninci proiectile la micul dejun? Nu prea cred. Doar politici corecte de dezvoltare economica pot sa le ofere raspunsuri", mai remarca liderul israelian.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.