Internațional

O gaura neagra uriasa, surprinsa în timp ce înghitea o stea

Ziarul de Vrancea
25 aug 2011 1876 vizualizări
Astronomii au asistat recent la "trezirea" unei gauri negre uriase, un "monstru cosmic" ce a fost surprins în timp ce disloca si apoi înghitea o stea care a trecut prea aproape de ea, potrivit unor studii publicate în revista britanica Nature

Un flux de raze gamma captat de satelitul Swift a tradat "festinul" acestui "monstru cosmic", o gaura neagra - de dimensiunea unui milion de stele similare Soarelui - asemanatoare celei din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee. Cele mai multe galaxii adapostesc în centrul lor o gaura neagra ce poate avea masa unui milion sau chiar a unui miliard de stele asemanatoare Soarelui nostru. Aceste gauri negre uriase pot capta în cimpul lor de gravitatie o serie de stele, care sint apoi distruse prin efectul de maree. Acea parte a stelei cea mai apropiata de gaura neagra este supusa unei forte de gravitatie mai mare decit partea cea mai îndepartata de gaura neagra. Steaua este astfel alungita si sfirseste prin a se disloca. Resturile nu cad însa direct în gaura neagra. Înainte de a fi înghitite, ele orbiteaza în spirala, cu viteze mari, în jurul gaurii negre, emitind o lumina puternica. Emisiile reziduale ce rezulta din acest proces pot fi detectate în galaxii îndepartate.
Semnalele captate începind din 25 martie de satelitul Swift i-au alertat pe astronomi. Tinind cont de caracteristicile stralucirii si de evolutia fenomenului, savantii considera ca au fost pentru prima data în istorie martori la dislocarea unei stele si la nasterea unei lumini puternice rezultind din acumularea materiei stelare în jurul unei gauri negre uriase.
"Începutul unui astfel de eveniment nu a mai fost observat niciodata pina acum", a declarat David Burrows, de la Universitatea de Stat Pennsylvania din Statele Unite ale Americii, care a analizat cu echipa lui radiatiile X emise în timpul acestui fenomen. Acestea s-au dovedit a fi de 10.000 de ori mai luminoase decit prevedea teoria, a explicat Davide Lazzati, de la Universitatea de Stat din Carolina de Sud (SUA), ceea ce a reprezentat "o mare surpriza" pentru astronomi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.