Internațional

IBM a inventat un cip care imita creierul uman

Ziarul de Vrancea
19 aug 2011 669 vizualizări
Acesta va permite computerelor sa devina mai flexibile, amintindu-si diverse informatii si facind corelatii pe baza lor

IBM, gigantul american din domeniul informaticii, a anuntat ca a pus la punct un cip revolutionar care imita comportamentul creierului uman, permitind computerelor sa învete din experientele trecute, sa elaboreze ipoteze si sa formuleze concluzii pe baza rezultatelor obtinute. "Este o noua frontiera. Nimeni altcineva nu a facut astfel de cercetari", a declarat Roger Kay, de la Endpoint Technologies Associates. "Computerele «cognitive» construite cu aceste cipuri nu vor fi programate la fel ca PC-urile traditionale de astazi. Aceste computere trebuie mai degraba sa învete din experientele lor, sa gaseasca corelatii, sa elaboreze ipoteze si sa îsi aminteasca, sa formuleze concluzii pe baza rezultatelor, imitind astfel flexibilitatea creierului uman", se afirma în comunicatul emis de IBM. Ceea ce încearca inginerii de la IBM sa faca este sa introduca în noul cip "acelasi tip de flexibilitate pe care o are creierul atunci cind trebuie sa se adapteze", a declarat Anthony Movshon, profesor de stiinte neuronale la Universitatea New York. "Într-un computer, conexiunile dintre diversele elemente ale unui circuit sint fixe, iar programele sint acelea care variaza. În creierele noastre, conexiunile dintre diversele elemente si circuite sint modulabile", a explicat Movshon.

Performantele componentelor electronice se dubleaza la fiecare 18 luni

Doua prototipuri pentru acest cip au fost deja fabricate si sint în curs de a fi testate, a precizat grupul american. Ambele au fost gravate cu fire metalice subtiri de 45 de nanometri, pe siliciu izolant (SOI) si contin echivalentul a 256 de neuroni (celule nervoase). Obiectivul pe termen lung al grupului IBM este de a construi un complex de compusi continind 10 miliarde de "neuroni", înca destul de departe de creierul uman, care contine 100 de miliarde de neuroni. Scopul este de a obtine 100.000 de miliarde de sinapse într-un spatiu mic, consumind un kilowatt de electricitate. Computerele care vor utiliza aceste cipuri vor consuma o cantitate de energie considerabil mai mica si vor fi mult mai compacte în comparatie cu aparatele actuale. Potrivit expertilor de la IBM, un computer "cognitiv" va fi capabil, de exemplu, sa declanseze o alarma de tsunami, analizind datele furnizate de diverse tipuri de senzori marini, dar si cele despre temperatura, presiune si înaltimea valurilor. El va putea, totodata, sa îi ajute pe distribuitori sa îsi administreze stocurile de produse proaspete gratie unui simt al "mirosului". Pentru a doua faza a proiectului, denumit SyNAPSE, grupul IBM si-a asigurat sprijinul mai multor universitati prestigioase, precum Columbia, Cornell, Universitatea California din Los Angeles si Universitatea Wisconsin. Proiectul beneficiaza de o finantare de 21 de milioane de dolari din partea DARPA, agentia americana care finanteaza proiectele din domeniul tehnologiei de virf din cadrul Ministerului american al Apararii.
În ultimii ani, performantele componentelor electronice se dubleaza la fiecare aproximativ 18 luni, însa aceasta evolutie pare sa ajunga la un punct final, deoarece concentrarea extrema a tranzistorilor pe noile cipuri provoaca emanatii termice ce sint dificil de controlat.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.