Internațional

TVA ar putea salva finantele SUA

Ziarul de Vrancea
17 aug 2011 636 vizualizări
Aprecierea a fost facuta de Bloomberg n o TVA de 10% ar acoperi o treime din deficitul bugetar al SUA n contribuabilul ar fi insa cel afectat in final

Introducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) ar fi cea mai buna solutie pentru problemele fiscale ale Statelor Unite, avind potentialul sa acopere deficitul bugetului structural si sa stimuleze chiar investitiile si cresterea economica pe termen lung, potrivit unui editorial Bloomberg. Deficitul bugetului structural, golul de finantare care trebuie eliminat pentru ca sistemul fiscal sa ajunga la sustenabilitate pe termen lung, este de 5-6% din PIB-ul Statelor Unite, adica peste 800 miliarde de dolari pe an.
Cifra depaseste bugetul pentru aparare si, in zece ani, ar fi de patru ori mai mare decit tinta de reducere a deficitului bugetar cu 2.100 miliarde de dolari inclusa in acordul pentru ridicarea plafonului datoriei de stat aprobat la inceputul lunii august de Congres. In acelasi timp, veniturile din taxe la bugetul de stat al SUA sint cu 3% din PIB sub media istorica. Astfel, readucerea veniturilor din taxe la media istorica ar acoperi circa jumatate din deficitul structural, observa Bloomberg.
In contextul dificultatilor de ordin politic de care s-ar lovi simpla crestere a taxelor actuale si sistemului fiscal foarte complicat din SUA, cea mai buna solutie ar fi reformarea taxei pe venit si introducerea TVA, care ar genera venituri suplimentare importante la buget cu costuri minime, din moment ce o astfel de taxa este colectata de firme in beneficiul guvernului. In plus, TVA ar putea reprezenta un stimul pe termen scurt pentru economie, din moment ce sistemul actual al taxei pe vinzari este mai costisitor pentru contribuabil si presupune taxarea multipla a unor materiale, marfuri si produse in diferite stagii ale lantului comercial.
Comisia pentru reducerea deficitului din Congresul SUA, condusa de membrii ai celor doua partide politice principale, propune reformarea taxei pe venit pentru a elimina majoritatea deducerilor, reducerilor si exceptiilor si pentru a imbunatati colectarea, reforme considerate binevenite, dar nu suficiente fara introducerea TVA. O taxa pe valoare adaugata de 10% insotita de un sistem de credit pentru taxa pe venit ar genera venituri de circa 2% din PIB, acoperind o treime din deficitul fiscal al SUA. Daca statele americane si-ar converti taxele pe vinzari in TVA, rata combinata colectata ar fi de 15-17%, mai redusa decit in majoritatea tarilor europene.
Totodata, perioada necesara pentru implementarea unui astfel de sistem, de circa doi ani, ar putea reprezenta un stimul pe termen scurt pentru economie, deoarece multi consumatori s-ar grabi sa cumpere diverse bunuri inainte de introducerea TVA. Cu toate acestea, TVA ar creste povara fiscala suportata de contribuabili americani si ar reduce cheltuielile de consum. Insa introducerea TVA odata cu o reforma ampla a sistemului fiscal ar contribui decisiv la rezolvarea problemelor cu care se confrunta bugetul SUA, conchid jurnalistii Bloomberg.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.