Internațional

Plan Marshall european pentru nordul Africii si Orientul Mijlociu

Ziarul de Vrancea
21 feb 2011 624 vizualizări
Uniunea Europeana va revizui politica privind acordarea de asistenta tarilor situate la sud de Marea Mediterana, iar Catherine Ashton, înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, se va afla miine la Cairo

Catherine Ashton va fi primul oficial de rang inalt care se va deplasa in Egipt dupa inlaturarea de la putere a lui Hosni Mubarak. în opinia ministrului italian de Externe, Franco Frattini, "Europa trebuie sa actioneze rapid" propunind un adevarat Plan Marshall lumii arabe. "în caz contrar, aceasta situatie ar conduce la imigratie ilegala, la terorism si la radicalism islamic", avertizeaza Frattini. La modul general, UE intentioneaza sa conditioneze ajutoarele acordate de respectarea principiilor statului de drept. Un document prezentat la Berlin prevede conditionarea ajutorului european de "evaluarea progreselor" in materie de democratie si drepturile omului. "Disparitatile privind fondurile europene sint greu de justificat si de sustinut in prezent", conform unui document sustinut de Franta, Malta, Spania, R.Cipru, Slovenia si Grecia. Potrivit documentului, UE ofera in prezent 1,8 euro pe cap de locuitor, anual, Egiptului, 7 euro Tunisiei si 25 de euro Republicii Moldova.


Reagan, cel mai mare presedinte al SUA


Ronald Reagan s-a clasat pe primul loc intr-un clasament al "celor mai mari" presedinti americani din toate timpurile, realizat de Gallup. Reagan, care ocupa aceasta pozitie pentru a treia oara, a fost preferat de 19% dintre respondenti, urmat de Abraham Lincoln (14%) si Bill Clinton (13%). Actualul lider de la Casa Alba, Barack Obama, se afla pe locul al saptelea. Gallup a inceput sa realizeze topul "celor mai mari" presedinti americani in urma cu 12 ani. Reagan a mai ocupat prima pozitie in 2001 si 2005. Iata sirul presedintilor SUA, in ordinea preferintelor din acest an: 1. Ronald Reagan, 2. Abraham Lincoln, 3. Bill Clinton, 4. John F. Kennedy, 5. George Washington, 6. Franklin Roosevelt, 7. Barack Obama, 8. Theodore Roosevelt, 9. Harry Truman si 10. George W. Bush.


Coreea de Nord pune la cale inca un test nuclear


Coreea de Nord ar fi inceput saparea unor tuneluri in complexul sau de teste nucleare, operatiune destinata pregatirii unui al treilea test de acest fel, informeaza agentia sud-coreeana de presa Yonhap. Cel putin doua tuneluri sint pregatite la baza din Punggye (provincia Hamgyong din nordul tarii), unde au fost efectuate si precedentele doua teste nucleare - in octombrie 2006 si mai 2009. "Sint semnele evidente ale pregatirii unui al treilea test nuclear", a declarat un inalt responsabil sud-coreean. Viitorul test ar urma sa fie efectuat pe baza de plutoniu, in conditiile in care cantitatea detinuta de Phenian ar permite, potrivit autoritatilor de la Seul si Washington, fabricarea a sase-opt bombe. Phenianul detine si o uzina de imbogatire a uraniului, care poate fi de asemenea utilizat la fabricarea de bombe atomice.


Doua nave de razboi iraniene pun Israelul in alerta


Doua nave de razboi ale Iranului vor trece astazi din Marea Rosie in Marea Mediterana, prin Canalul Suez. Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a avertizat inca de miercuri ca prezenta navelor iraniene este "o provocare care dovedeste ca tupeul si increderea de sine a Iranului cresc de la o zi la alta", iar Israelul "va actiona impotriva lor". Sky News a precizat ca va fi pentru prima data din 1979 cind nave de razboi iraniene traverseaza Canalul Suez. Vineri, Egiptul a aprobat trecerea navelor Teheranului prin Canal, autoritatile de la Cairo indicind ca nu au "nici un temei legal" sa nu permita accesul celor doua vapoare. Navele nu transporta echipament militar sau material nuclear ori chimic. Ele urmeaza sa ancoreze pentru citeva zile intr-un port sirian.


Jaf armat la o banca din Afganistan: 35 de morti, 70 de raniti


Cel putin 35 de persoane au murit si alte peste 70 au fost ranite in atacul de simbata asupra unei banci din Jalalabad. "Aproximativ 35 de persoane au fost ucise si 70 au fost ranite in atacul" asupra agentiei Kabul Bank din Jalalabad, a declarat Gul Agha Shirzay, guvernatorul provinciei Nangarhar, situata in estul Afganistanului. Sapte atentatori sinucigasi au luat cu asalt agentia bancara, deschizind focul asupra angajatilor si clientilor acesteia, in majoritate politisti, dupa care s-au baricadat in cladire si au opus rezistenta, timp de citeva ore, fortelor de securitate afgane. Kabul Bank, cea mai importanta banca privata afgana, este una dintre institutiile care achita salariile functionarilor publici, printre care se numara si politisti si militari. Din acest motiv, printre victime se numara mai multi politisti, insa autoritatile provinciale au refuzat sa ofere detalii privind numarul acestora. Atacul de la Jalalabad este cel mai singeros comis in Afganistan dupa cel din iunie 2010, cind 50 de persoane au fost ucise si alte 87 au fost ranite in urma unui atentat asupra participantilor la o nunta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.