Internațional

Cine ii va lua locul lui Mubarak?

Ziarul de Vrancea
1 feb 2011 465 vizualizări
Alegerile prezidentiale din Egipt vor avea loc anul acesta, dar Hosni Mubarak, actualul sef al statului, ar putea pleca mai repede. Potentialul succesor este Mohamed ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace si fostul director al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, desemnat de opozitie sa negocieze cu autoritatile. El i-a avertizat pe americani ca nu tin cu cine trebuie daca vor continua sa il sprijine pe actualul presedinte egiptean.

Statele Unite isi pierd credibilitatea facind apel la democratizare in Egipt si sustinindu-l, in acelasi timp, pe presedintele Hosni Mubarak, afirma Mohamed ElBaradei, reprezentantul opozitiei egiptene care conduce negocierile cu regimul contestat de manifestanti. "Guvernul american nu poate cere poporului egiptean sa creada ca un dictator care se afla la putere de 30 de ani va fi omul care sa instaureze democratia", a apreciat ElBaradei, intr-un interviu acordat canalului de televiziune CBS.

"Cu fiecare zi, va pierdeti credibilitatea", a afirmat el, adresindu-se autoritatilor americane. "Pe de o parte, vorbiti despre democratie, stat de drept si drepturile omului, iar pe de alta parte ii acordati sprijin unui dictator care continua sa-si oprime poporul", a adaugat ElBaradei, insistind ca Mubarak "trebuie sa plece". Laureat al Premiului Nobel pentru Pace si fost director al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), ElBaradei a apreciat ca Statele Unite trebuie sa se plaseze in mod clar de partea manifestantilor.


Omul care i-a tinut in friu pe iranieni si nord-coreeni vrea sa faca acelasi lucru in tara sa


Mohamed ElBaradei a devenit un sustinator al reformei politice in Egipt si potential candidat la presedintie, desi este considerat lipsit de experienta politica in tara. El nu a fost supus testului politic in Egipt si nu este clar ce circumscriptie reprezinta, dar ar putea fi un lider de consens pentru o perioada de tranzitie. Nascut in Egipt in 1942, Mohamed ElBaradei a studiat dreptul la Universitatea din Cairo. Si-a inceput cariera in Ministerul de Externe in 1964 si a lucrat la misiunea permanenta a Egiptului la ONU, atit la New York, cit si la Geneva. Este casatorit si are doi copii. Fiica sa, Laila, este avocat si locuieste la Londra cu sotul sau, iar fiul, Mostafa, este manager IT si locuieste la Cairo. în 1984, s-a alaturat AIEA si a ajuns director general 13 ani mai tirziu. El a recurs la diplomatie pentru a trata dosarele nucleare din Coreea de Nord si Iran, apreciind ca pot fi facute progrese chiar si in cele mai dificile situatii. A obtinut trei mandate la conducerea agentiei, dupa ce a cistigat sprijinul SUA, desi relatiile dintre Washington si AIEA au fost marcate de tensiuni de-a lungul anilor. ElBaradei a fost de acord cu administratia americana condusa de George W. Bush asupra mai multor probleme nucleare, dar nu se temea sa-si spuna parerea. El a criticat in special ceea ce considera a fi standardele duble din partea tarilor care au arme nucleare, dar care doreau sa impiedice alte state sa le procure. Credibilitatea sa politica in Orientul Mijlociu vine din perioada cind a pus la indoiala acuzatiile privind existenta armelor de distrugere in masa, folosite pentru a justifica interventia americana in Irak in 2003. Pe linga faptul ca viziunea sa asupra Irakului nu a corespuns intotdeauna cu cea a administratiei Bush, SUA si aliatii lor din Uniunea Europeana considerau ca abordarea sa fata de Iran nu este suficient de dura. în 2005, ElBaradei a cistigat Premierul Nobel pentru Pace, pentru eforturile sale de prevenire a proliferarii nucleare. Cind a parasit AIEA in noiembrie 2009, sute de admiratori ai sai au sfidat avertizarile fortelor de securitate egiptene, trei luni mai tirziu, de a nu-l intimpina la aeroportul din Cairo. Este considerat un potential candidat credibil pentru alegerile prezidentiale egiptene din 2011. Analistii apreciaza ca unii egipteni il plac pentru ca este civil - Egiptul a fost condus de militari de la inlaturarea monarhiei in urma cu peste 50 de ani - si pentru ca nu este afectat de acuzatii de coruptie. Ziarele proguvernamentale au incercat, insa, sa il prezinte ca fiind deconectat de realitatea din Egipt si lipsit de experienta politica.


SEPARAT

FOTO: X:aaanationa2martiaEgipt, tancuri pe strazi.jpg- Considerata coloana vertebrala a regimului lui Hosni Mubarak, armata egipteana a primit misiunea sa intareasca o politie depasita de manifestatiile care cer demisia presedintelui egiptean.


Tara faraonilor ramine sub asediu


Traficul feroviar a fost oprit, in ajunul unui mars de amploare la care au fost chemati sa participe manifestanti care cer indepartarea presedintelui Hosni Moubarak. Miscarea de contestare, fara precedent in Egipt, a lansat un apel la un mars de amploare pentru astazi pentru a face presiuni asupra regimului. La o saptamina de la declansarea revoltei s-au inregistrat cel putin 125 de morti, iar 50 de persoane, printre care detinuti si politisti, au murit, in urma unui schimb de focuri in inchisoarea Abu Zabal, de la nord de Cairo, in timpul evadarii a 2.000 de detinuti, dupa cum a relatat ziarul oficial Al Ahram. Potrivit ziarului, care nu citeaza nici o sursa, mai multe rude ale detinutilor au ajuns la inchisoare purtind masti pe fata, folosind camioane fara numar de inmatriculare. Rudele au spart zidul inchisorii, in timp ce din interior detinutii au provocat un incendiu. Toti cei aproximativ 2.000 de persoane care se aflau in inchisoare au reusit sa fuga. Printre evadati se afla detinuti politici, spioni si cunoscuti traficanti de droguri, atit arabi cit si beduini din Sinai.


Fisia Gaza, si mai izolata


Autoritatile egiptene au inchis punctul de trecere spre Fisia Gaza, in timp ce manifestatiile in Egipt se propagau in zona frontierei si dupa fuga in teritoriul palestinian a cinci activisti palestinieni evadati din inchisoare. Masura a fost luata a doua zi dupa confruntari armate semnalate in orasul Rafah, situat in partea egipteana a frontierei, in care au avut loc manifestatii impotriva regimului presedintelui Mubarak in cursul week-end-ului, fara sa fie semnalate victime. Cei 1,5 milioane de locuitori ai Fisiei Gaza urmaresc febril evenimentele care au loc in Egipt, temindu-se ca dificultatile lor economice se vor agrava si mai mult daca frontiera va ramine inchisa mai mult timp.


Fratia Musulmana, inamicul din umbra


La Cairo s-a constituit un nou guvern, condus de un general si in care ministrul contestat de Interne a fost inlocuit tot cu un general de armata. Fratia Musulmana si alte miscari egiptene de opozitie au cazut de acord sa-l insarcineze pe Mohamed ElBaradei, unul dintre liderii cheie ai opozitiei, sa negocieze cu regimul presedintelui Hosni Mubarak. O analiza Stratfor arata ca protestatarii sint foarte divizati si, pina acum, nu s-au dovedit capabili sa genereze miscari de masa precum cele ce au dus, de exemplu, la inlaturarea Sahului in Iran, in 1979. Iar daca in media din Vest revoltele sint prezentate drept o miscare in favoarea unei democratii liberale de tip occidental, interesele taranilor, muncitorilor si ale micilor comercianti care iau parte la proteste tin mai degraba de starea economiei egiptene, decit de principiile democratiei liberale, apreciaza George Friedman, fondatorul Stratfor, cunoscutul centru de analize geopolitice a evenimentelor de importanta majora. In privinta Fratiei Musulmane, privita de multi observatori drept prea slaba ca sa influenteze revolutia, Friedman apreciaza ca "este o greseala sa facem confundam precautia Fratiei Musulmane cu slabiciunea (...) As banui ca Fratia Musulmana are o influenta potentiala mai mare in rindul maselor decit protestatarii pro-occidentali sau decit Mohamed ElBaradei".


CASETA

Atuurile energetice ale Egiptului


Egiptul poate avea un rol important pe piata energiei, mai ales in urma dezvoltarii semnificative a sectorului de gaze naturale. Accentul se pune pe acesta din urma, Egiptul avind sanse sa ajunga un producator major, in timp ce productia de petrol se afla in declin constant. Este unul dintre furnizorii luati in calcul pentru a alimenta conducta Nabucco, care are ca scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie a Uniunii Europene. Totusi, petrolul este inca destul de important, fapt dovedit chiar de scumpirea barilului de titei ca urmare a revoltelor din aceasta tara. Pretul titeiului a crescut cu 4%, vineri, ajungind la aproape 100 de dolari pe baril, cel mai inalt nivel din ultimele 28 de luni.


*************************

FOTO: X:aaanationa2martiaAnna Chapman in Maxim.jpg "" Cariera Annei Chapman trece de la spionaj la deputatie prin paginile unei reviste mondene


Anna Chapman - de la spionaj in campanie electorala

n frumoasa rusoaica, prinsa anul trecut in SUA impreuna cu alti noua "curiosi", candideaza pentru un mandat in Parlamentul de la Moscova


Cunoscuta spioana Anna Chapman intentioneaza sa participe la ceremoniile dedicate aniversarii bataliei de la Stalingrad. Chapman, supranumita "agentul 90-60-90", este asteptata la Volgograd in zilele de 1 si 2 februarie. Expertii locali considera vizita lui Chapman in orasul-erou de pe Volga drept inceputul campaniei ei electorale pentru Duma de Stat, scrie Nezavisimaia Gazeta. Anna Chapman este unul dintre cei zece agenti rusi sub acoperire arestati si deportati de catre autoritatile americane in scandalul retelei de spionaj in favoarea Moscovei, in vara anului trecut.

Sosirea sex-simbolului serviciilor speciale si unul dintre liderii miscarii de tineret a Rusiei Unite, Molodaia gvardia, nu este insa privita cu ochi buni de unii dintre oamenii din anturajul guvernatorului. In primul rind, elita politica locala se intreaba cit de potrivita va fi prezenta printre veteranii care depun coroane de flori la focul vesnic, a "fetei de pe coperta MAXIM". A doua nedumerire este cum va arata frumoasa spioana alaturi de guvernatorul Anatoli Brovko, o figura destul de modesta, si de inaltii functionari ai administratiei din Volgograd. La fel de asteptat va fi modul in care va reflecta presa actiunea. "Este de la sine inteles ca, odata cu aparitia lui Chapman, toate privirile jurnalistilor vor fi atintite spre ea, iar ceilalti invitati vor intra intr-un con de umbra", s-au plins functionarii locali.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.