Dioxina a adus Ignatul in Germania
Sute de porci trebuie sacrificati la o ferma din Saxonia Inferioara deoarece carnea lor contine niveluri ridicate de dioxina, a anuntat ieri ministrul agriculturii al landului german. Ministrul Gert Hahne a anuntat descoperirea unor niveluri ridicate de dioxina la o ferma din districtul Verden. Ferma a fost investigata deoarece a cumparat mincare de animale de la compania germana Harles & Jentzsch GmbH, care a produs grasimile folosite la furajele contaminate. Probele de grasime contineau o cantitate de dioxina de peste 70 de ori mai mare decit cea permisa. Scandalul a izbucnit saptamina trecuta, cind anchetatorii germani au descoperit niveluri excesive de dioxina in oua si apoi in carnea de pui. Autoritatile au oprit atunci vinzarile de oua si de carne de pui si de porc de la mii de ferme. Circa 558 dintre ferme sint in continuare inchise.
Uniunea Europeana nu va contribui la despagubirea crescatorilor de animale germani afectati de contaminarea cu dioxina, dar este pregatita sa reglementeze activitatea producatorilor grasimilor aflate la originea scandalului, a indicat ieri executivul comunitar. "Nu va exista o despagubire europeana pentru ca nu revine Uniunii Europene sa repare daunele", a declarat Frédéric Vincent, purtatorul de cuvint al comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorilor, John Dalli. Pot fi insa acordate ajutoare nationale, care trebuie aprobate de Bruxelles.