Internațional

Americanii mai stau, daca afganii vor

Ziarul de Vrancea
12 ian 2011 456 vizualizări
Statele Unite sint pregatite sa ramina în Afganistan dupa 2014, data la care este prevazuta transferarea responsabilitatii securitatii tarii catre trupele afgane, în cazul în care Kabulul va cere acest lucru, a anuntat ieri vicepresedintele american, Joe Biden

Washingtonul si aliatii sai din cadrul NATO, care au mobilizat aproximativ 140.000 de soldati in Afganistan, au ajuns, anul trecut, la un acord cu privire la incredintarea responsabilitatii fortelor afgane asupra securitatii pe intregul teritoriu al tarii, pina la sfirsitul lui 2014. Totodata, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, dadea asigurari, in noiembrie, ca trupele internationale vor continua sa sustina armata afgana si dupa aceasta data. Dar mai multe tari europene, in care opinia publica este ostila acestui conflict singeros ce dureaza de noua ani, si-au anuntat, deja, intentia de a-si retrage trupele din Afganistan, in anii urmatori.


Romani in Taiwan: pina la 90 de zile fara viza


Romanii pot sta pina la 90 de zile in Taiwan fara a avea nevoie de viza, a informat MAE, precizind ca masura este valabila incepind de ieri. MAE precizeaza ca, in urma intrarii in vigoare a Regulamentului UE 1211, dreptul de sedere fara viza in Taiwan a fost extins la 90 de zile pentru cetatenii statelor membre Schengen precum si pentru cetatenii din Romania, Bulgaria si Cipru ca urmare a unei decizii unilaterale adoptata la Taipei. Tot de ieri, resortisantii din Taiwan, titulari ai unor pasapoarte care includ numarul unui card de identitate sint exonerati de la obligativitatea obtinerii vizelor de scurta sedere pentru intrarea si sederea pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.


WikiLeaks schimba foaia


WikiLeaks va intensifica ritmul publicarii de documente secrete, a anuntat fondatorul Julian Assange, promitind mai multe dezvaluiri din rezerva de telegrame diplomatice americane si alte scurgeri de informatii. Assange, in virsta de 39 de ani, a vorbit cu ziaristii in fata curtii din Londra in fata careia a comparut intr-o audiere legata de cererea prin care Suedia solicita extradarea sa pentru infractiuni sexuale. WikiLeaks a declansat un val de indignare internationala dupa publicarea a sute de telegrame diplomatice clasificate anul trecut, dezvaluiri care au provocat jena SUA si aliatilor lor timp de saptamini. Dar fluxul de dezvaluiri, publicate de The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde si El Pais, s-a redus recent din cauza atacurilor online, a dificultatilor financiare si a punerii sub acuzare a lui Assange in Suedia. Expertul australian in computere a declarat insa ca acest lucru se va schimba in curind, sugerind ca marile cotidiene ale lumii vor colabora la noi dezvaluiri. "Intensificam publicarea de materiale legate de Cablegate si alte informatii. în curind, acestea vor fi publicate de partenerii nostri din presa scrisa din intreaga lume - ziare mari sau mici - si de unele organizatii pentru apararea drepturilor omului", a precizat Assange.


Americanii se simt amenintati de o racheta intercontinentala nord-coreeana


Racheta intercontinentala dezvoltata in prezent de Phenian ar putea reprezenta in cinci ani o amenintare pentru Statele Unite, a declarat, ieri, la Beijing, secretarul american al Apararii, Robert Gates. "Cred ca statul nord-coreean va dezvolta o racheta intercontinentala in aceasta perioada de timp", a afirmat secretarul american al Apararii. Gates a discutat ieri cu presedintele Hu Jintao in capitala chineza, in conditiile in care Statele Unite ar vrea ca Beijingul sa exercite presiuni mai mari asupra Phenianului, in legatura cu programul sau nuclear.


Politisti rusi, arestati pentru rapirea fiului unui om de afaceri


Doi politisti rusi si un student al Academiei de politie din Sankt Petersburg au fost arestati pentru rapirea fiului unui om de afaceri, pentru a obtine o rascumparare de putin peste 1.000 de euro. Barbati care se prezentau drept politisti l-au sunat pe omul de afaceri, dupa ce l-au rapit pe fiul sau in varsta de 18 ani, pe o strada din centrul orasului. Ei au amenintat ca il vor cerceta pe tinar pentru posesie de droguri si au cerut in schimbul sau 50.000 de ruble (1.250 de euro), a precizat politia. Omul de afaceri s-a adresat politiei, care l-a eliberat pe tinar si i-a arestat pe cei trei rapitori. Coruptia din Rusia afecteaza in mod deosebit politia, presedintele Dmitri Medvedev declarind ca va face din aceasta problema un dosar prioritar. Cu toate acestea, cazurile in care oficiali din politie sint condamnati ramin foarte rare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.