Internațional

Situatie tensionata in Fisia Gaza

Ziarul de Vrancea
27 dec 2010 585 vizualizări
Situatia continua sa se degradeze la frontiera dintre Israel si Fisia Gaza, unde doi combatanti ai Jihadului Islamic palestinian au fost ucisi ieri de tirurile israeliene în timp ce miscarea Hamas se declara pregatita de razboi

Doi combatanti ai gruparii radicale au murit ieri dimineata la Khan Younes, in sudul Fisiei Gaza, in timpul unui schimb de tiruri cu armata israeliana, potrivit unui comunicat al Brigazilor Al Qods, aripa armata a Jihadului Islamic, si martorilor oculari. O purtatoare de cuvant a armatei din Tel-Aviv a confirmat pentru AFP ca "militari, sprijiniti de elicoptere, au vizat membrii unei celule teroriste care incercau sa plaseze explozibili in apropierea barierei de securitate" ce separa sudul Israelului de Fisia Gaza. Purtatoarea de cuvint a precizat ca incidentul s-a produs la nivelul terminalului rutier Sofa, adaugind ca armata a primit recomandarea de a "nu ezita sa deschida focul" impotriva celor care incearca sa plaseze explozibili in apropierea barierei. Dupa citeva ore, tancurile israeliene au tras cel putin doua obuze in directia Khan Younes, avariind trei case fara sa faca noi victime. Aceasta intensificare a violentei are loc cu o zi inainte de implinirea a doi ani de la ofensiva devastatoare a Israelului impotriva Hamas in Fisia Gaza, soldata cu moartea a 1.400 de palestinieni, potrivit surselor medicale palestiniene, si a 13 israelieni.


Hamas se declara pregatit de razboi


Armata israeliana si-a multiplicat in ultimele zile raidurile aeriene impotriva gruparilor armate palestiniene din Gaza, inclusiv a instalatiilor Hamas, ca masura de represalii la tirurile cu obuze de mortier si rachete impotriva teritoriului israelian. Cel putin 23 de obuze de mortier si rachete au fost lansate saptamina trecuta din Gaza impotriva Israelului, intre care unul a provocat ranirea unei adolescente dintr-un kibutz, in apropierea unei gradinite, potrivit armatei. Tensiunea a crescut brusc la 18 decembrie, cind aviatia israeliana a ucis cinci combatanti islamisti palestinieni care se pregateau sa lanseze un atac cu racheta impotriva Israelului din Fasia Gaza. Hamas, care controleaza Fisia Gaza din iunie 2007, a avertizat ca este pregatit de razboi, afirmind ca respecta armistitiul militar in vigoare de la sfirsitul operatiunii israeliene. "Daca va fi cea mai mica agresiune israeliana asupra Fisiei Gaza, vom raspunde viguros", a avertizat simbata Abu Obeideh, un purtator de cuvint al Brigazilor Ezzedine al-Qassam, aripa armata a Hamas. "Armele noastre sint mai putin numeroase decit cele ale ocupatiei israeliene, dar avem ceva care va ingrijora ocupatia", a subliniat el, fara alte detalii. în aceasta saptamina, armata israeliana a anuntat ca grupurile armate din Gaza au utilizat recent pentru prima data o racheta antitanc rusa de tip Kornet, impotriva unuia dintre tancurile sale Merkava. Tsahal si-a modificat apoi dispozitivul, desfasurind la frontiera cu Gaza mai ales blindate dotate cu un sistem antiracheta, a anuntat presa israeliana. Potrivit cotidianul Yediot Aharonot, Hamas dispune de rachete Fajr-5, cu o raza de actiune de 80-90 de kilometri, fabricate in Siria.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.