Internațional

MAE explica francezilor ca nu frontiera de est sta in calea aderarii la Schengen

Ziarul de Vrancea
11 dec 2010 447 vizualizări
Conexiunile intre includerea tarii noastre in Spatiul Schengen si relatia Romăniei cu Republica Moldova sint artificiale, se arata intr-un mesaj al Ministerului de Externe

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca afirmatiile ministrului francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, referitoare la pretinsa nerecunoastere de catre Romania a frontierei de stat cu Republica Moldova nu corespund realitatii. In plus, MAE considera ca stabilirea de legaturi intre aderarea la Schengen si relatia cu Republica Moldova este o incercare de deviere a discutiei catre alte subiecte. "Frontiera dintre Romania si Republica Moldova nu este disputata", se precizeaza intr-un comunicat MAE.

Cele doua tari au semnat in noiembrie 2010 Tratatul privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera. Documentul stabileste un regim juridic modern al frontierei comune si creeaza baza necesara pentru cooperarea intre autoritatile de frontiera din Romania si Republica Moldova.

Reactia vine dupa ce Franta a adus noi argumente pentru a arata ca Romania si Bulgaria nu sint gata sa adere la zona Schengen. Guvernul francez invoca, printre altele, faptul ca Romania nu recunoaste frontiera cu Moldova. Ministrul Afacerilor Europene spune ca Franta va refuza sa se implice in "slabirea frontierelor si a capacitatii Europei de a administra si a controla fluxul de migranti". "Trebuie sa fim siguri in legatura cu frontierele noastre", a explicat Wauquiez, subliniind ca Romania "nu recunoaste frontiere cu R. Moldova, pe unde trec fluxurile". "Noi recunoastem frontiere cu R. Moldova; deci, exista o problema care este un obstacol, deocamdata, in calea aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen", a mai spus oficialul francez, adaugind ca, "daca noi le incredintam frontierele noastre, este legitim sa putem avea toate garantiile ca aceste frontiere vor fi bine pazite de vamesi care sa exercite intreaga vigilenta pe care sintem indreptatiti sa o asteptam. In acest moment, nu este cazul. Deocamdata, activitatea nu este satisfacatoare".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.