Internațional

Premiul Nobel pentru Pace, pe un scaun gol

Ziarul de Vrancea
11 dec 2010 465 vizualizări
Pentru a doua oara in traditia de 109 ani a decernarii prestigioaselor distinctii, laureatul nu a putut fi prezent pentru a intra in posesia premiului n cazul disidentului chinez Liu Xiaobo este precedat de un alt oponent al unui regim totalitar: rusul Andrei Saharov, în 1975

Reprezentanti ai corpului diplomatic de la Oslo, cuplul regal norvegian si disidenti chinezi in exil s-au reunit vineri in jurul unui fotoliu gol, in capitala Norvegiei, pentru a-i aduce un omagiu laureatului din acest an al Premiului Nobel pentru pace, disidentul Liu Xiaobo, aflat in inchisoare. Este pentru a doua oara in cei 109 ani de istorie a premiului cind recompensa nu poate fi inminata, in lipsa celui care ar trebui sa o primeasca, la ceremonia traditionala care are loc anual la 10 decembrie. Cazul lui Liu Xiaobo este precedat de cel al lui Andrei Saharov, in 1975.

Figura marcanta a miscarii de la Tiananmen din 1989, Liu Xiaobo a fost condamnat, in ziua de Craciun a lui 2009, la 11 ani de inchisoare pentru "subversiune impotriva puterii de stat", dupa ce a participat la redactarea Cartei 08, in care se face apel la democratizare in China, relateaza Agerpres.

Profesorul de 54 de ani nu a putut fi reprezentat la Oslo nici de sotia sa Liu Xia, aflata sub supraveghere la domiciliu de la atribuirea Premiului Nobel sotului sau, in octombrie, si nici de unul din cei trei frati ai sai, care nu pot parasi teritoriul tarii.

La primaria din Oslo, scaunul gol va fi "un puternic simbol ce va demonstra ca premiul este binemeritat", a apreciat presedintele comitetului Nobel Thorbjoern Jagland.


Comitetul Nobel a cerut Chinei sa il elibereze pe Liu Xiaobo


In timpul ceremonii simbolice de vineri, presedintele comitetului Nobel a cerut Chinei sa il elibereze pe Liu Xiaobo. "Liu nu a facut decit sa isi exercite drepturile civice. Nu a facut nimic rau. El trebuie eliberat", a declarat Jagland, potrivit caruia Constitutia chineza garanteaza in mod oficial libertatea de exprimare si dreptul de a critica aparatul de stat. "Multi vor intreba daca, in pofida puterii sale actuale, China nu manifesta o anumita slabiciune, considerind necesara detentia unui om timp de 11 ani pentru simplul motiv ca si-a exprimat opiniile privind modul in care tara sa trebuie guvernata", a spus Jagland.

China a incercat sa limiteze impactul ceremoniei Nobel cerind altor tari sa boicoteze evenimentul si amenintind cu "consecinte" statele care il sustin pe disident. Circa 20 de tari, intre care Rusia, Cuba, Irak, Venezuela si Afganistan, au declinat invitatia din partea Institutului Nobel. Alte 45 si-au confirmat participarea, indeosebi statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Japonia si India. Romania a fost reprezentata la nivel de ambasador.

Tot vineri au avut loc ceremoniile de inminare a Premiilor Nobel pentru discipline stiintifice si pentru literatura, insa in capitala suedeza, Stockholm.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.