Internațional

Adolescentii Europei: mai grasi, fumatori si consumatori de alcool

Ziarul de Vrancea
9 dec 2010 459 vizualizări
Speranta de viata la nastere a crescut cu sase ani în Uniunea Europeana (UE) din 1980, dar, în pofida campaniilor de informare, prea multi adolescenti sint obezi si fumeaza, cu riscul de a face accidente vasculare si cancere, doua din principalele cauze ale mortalitatii, se arata într-un raport publicat la Bruxelles de Comisia Europeana

"Peste jumatate din populatia totala a UE este supraponderala si 15,5%, obeza", precizeaza raportul intitulat "Panorama asupra sanatatii: Europa 2010", realizat de Comisia Europeana si OECD. Este ingrijorator ca "un tinar european din sapte, in virsta de 11-15 ani, este supraponderal sau obez" si chiar unul din cinci in tari din sudul UE: Malta (29,5%), Grecia (18,8%), Portugalia (18,8%), Italia (18,3%) si Spania (16,7%). Rata este in schimb mai mica de 10% in Lituania (7,5%), Letonia (7,8%) si Estonia (9,8%). Tinerii fumeaza regulat incepind de la 15 ani si beau mult. în jur de 40% din adolescentii de 15 ani din Danemarca, Lituania, Marea Britanie, Finlanda si Bulgaria marturisesc ca s-au imbatat de cel putin doua ori. Aceste obiceiuri stau la baza bolilor cardiovasculare, sint la originea a 40% din decesele din UE si a diferitelor tipuri de cancere. Datele arata diferente importante intre tarile europene in privinta sanatatii populatiei, a factorilor de risc pentru sanatate, nivelului cheltuielilor pentru sanatate si a surselor de finantare, au precizat CE si OECD.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.