Internațional

Europenii string cureaua si ies in strada

Ziarul de Vrancea
25 nov 2010 501 vizualizări
Masurile de austeritate decise de guvernele mai multor tari UE au coalizat sindicatele sa declare o zi de actiune a salariatilor europeni pe 15 decembrie n momentul a fost ales special pentru "deschiderea" Consiliului European de iarna

Salariatii europeni se vor mobiliza la 15 decembrie in mai multe tari pentru a protesta fata de masurile de austeritate din UE, care ii obliga sa "plateasca factura" crizei, a anuntat ieri Confederatia europeana a sindicatelor, in timp ce nemultumirea sociala este in crestere. "Am ales ziua de 15 decembrie deoarece precede un Consiliu al sefilor de stat europeni", un summit al UE prevazut pentru 16 si 17 decembrie, a subliniat secretarul adjunct al Confederatiei, Joël Decaillon. Programul precis nu a fost inca fixat. Dar CES mizeaza pe greve, incetari temporare ale lucrului sau manifestatii in Spania, Grecia, Franta, Danemarca sau Cehia.

"Vom incerca sa avem o actiune simbolica printr-un lant uman in jurul Berlaymont", cladirea Comisiei Europene din Bruxelles, "pentru a arata ca nu putem accepta austeritatea si consecintele teribile ale acesteia", a considerat Decaillon. "Sintem extrem de ingrijorati in legatura cu evolutia situatiei", afirma el, in timp ce o greva generala a fost organizata ieri in Portugalia impotriva masurilor de austeritate, iar opinia publica irlandeza este foarte revoltata impotriva masurilor economice prevazute in schimbul unui ajutor financiar extern.

"Vedem cum crizele financiare se succed in unele tari. Exista o ingrijorare si in privinta masurilor preconizate care sint aproape exclusiv masuri de austeritate in privinta salariilor, pensiilor, sistemelor de pensii si de protectie sociala. Nu este surprinzator ca nemultumirea creste", apreciaza Decaillon.

"Angajatii au impresia ca ei platesc factura", afirma el, avertizind asupra unei cresteri a populismului. "Guvernele trebuie sa fie atente. Nu putem construi etern un sistem de reprezentare democratica, fara risc populist, daca aducem o mare parte din populatie intr-o asemenea precaritate sau dificultate", considera Decaillon.


Studentii au inceput deja protestele


Noi manifestatii impotriva reformei universitatilor, propusa de Guvernul lui Silvio Berlusconi, au fost marcate ieri de violente, care au izbucnit in momentul in care studentii au incercat sa intre in Senat. Ei au aruncat cu oua si fumigene inspre intrarea in Camera superioara a Parlamentului, scandind "Demisia, demisia". "Nu taierilor bugetare", "Redati-ne viitorul", se putea citi pe bannerele studentilor. Confruntat cu criza economica, Guvernul italian a adoptat mai multe legi in doi ani de mandat al caror efect a fost suprimarea noua miliarde de euro si a 130.000 de locuri de munca in educatie, pe o perioada de cinci ani (2009-2013).

Si in Marea Britanie mai multe mii de studenti au manifestat ieri impotriva cresterii taxelor de scolarizare, dupa ce la 10 noiembrie o prima mobilizare de acest fel a degenerat in violente. în timpul manifestatiei de atunci, fortele de ordine nu au reusit sa tina piept protestatarilor, care au patruns in sediul Partidului Conservator de la Londra. Guvernul intentioneaza sa mareasca semnificativ taxele de inscriere la universitatile englezesti, de la 3.290 de lire sterline (3.867 de euro) pe student si pe an la 6.000 de lire sterline, iar in "circumstante exceptionale" la 9.000 de lire.


"Cea mai mare organizata vreodata" in Portugalia


Greva generala impotriva masurilor de austeritate, decretata ieri in Portugalia, este "cea mai mare organizata vreodata" in istoria tarii, a afirmat secretarul general al sindicatului UGT, Joao Proenca. "Este cea mai mare greva organizata vreodata, mai importanta decit cea din 1988", anul ultimei greve generale unitare din aceasta tara, a declarat Joao Proenca, secretar general al sindicatului UGT. Cele doua sindicate portugheze principale, CGTP si UGT, unite pentru prima data in ultimii 22 de ani, au facut apel ieri la greva generala pentru a protesta fata de politica de austeritate impusa de Guvern pentru reducerea deficitelor publice si pentru a da asigurari pietelor financiare. Miscarea a paralizat aproape in intregime transporturile publice, in timp ce toate zborurile comerciale cu plecare sau sosire in Portugalia au fost anulate, iar sectoarele sanatatii si educatiei au fost deosebit de afectate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.