Internațional

Ce mai studiaza cercetatorii: cum beau felinele apa fara sa-si murdareasca botul

Ziarul de Vrancea
13 nov 2010 531 vizualizări
Cercetatorii americani au descifrat modul elegant în care felinele beau apa sau lapte fara sa îsi murdareasca niciodata botul, potrivit unui studiu publicat în revista Science.

Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) si de la Universitatea Princeton au analizat cu ajutorul unor inregistrari video maniera in care pisicile si alte citeva feline salbatice obisnuiesc sa bea apa sau lapte. Oamenii de stiinta au aflat astfel ca felinele utilizeaza cu maxima eficienta echilibrul dintre doua forte fizice - gravitatia si inertia.

Se stia deja ca, pentru a bea, pisicile isi intind limba catre vasul cu apa si curbeaza virful limbii pentru a-i da forma unui polonic. Acest detaliu a fost observat pentru prima oara de un inginer de la MIT, in 1940, cu ajutorul unei camere video.

însa, cu ajutorul unor camere video performante din zilele noastre, autorii studiului au remarcat faptul ca doar virful limbii pisicii atinge lichidul din bol.

Spre deosebire de ciini, pisicile nu isi introduc toata limba in apa sau in lapte atunci cind beau, ci recurg la acest mecanism mult mai subtil si mai elegant. De fapt, virful limbii pisicii abia atinge suprafata lichidului, animalul retragindu-si limba cu mare viteza. în acest fel se formeaza o coloana de lichid intre limba in miscare a animalului si suprafata lichidului, pe care pisica o capteaza imediat, inchizindu-si botul, lasindu-si imaculate atit mustatile, cit si buzele.

Coloana de lichid rezulta din echilibrul delicat dintre gravitatie, care atrage lichidul catre bol, si inertie, care in fizica se refera la tendinta unui obiect sau a unui lichid de a-si continua miscarea inceputa, atit timp cit nu i se opune o alta forta, au explicat autorii studiului.

Pisicile stiu instinctiv cu ce viteza trebuie sa "linga" suprafata lichidului - de patru ori pe secunda, in medie - pentru a mentine un echilibru perfect intre cele doua forte si momentul in care trebuie sa inchida botul. Daca asteapta o fractiune de secunda mai mult, forta de gravitatie invinge forta de inertie, iar lichidul cade in bol.

Savantii au calculat si cantitatea de lichid captata de fiecare data cind pisica atinge apa cu limba: in medie, 0,1 mililitri.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.