Internațional

Mai-marii UE s-au unit contra Parlamentului European pe tema bugetului

Ziarul de Vrancea
13 nov 2010 509 vizualizări
Marea Britanie, Franta, Germania si Italia îsi vor mentine pozitia în disputa cu Parlamentul European privind bugetul UE, a explicat vineri la Seul premierul britanic David Cameron.

El s-a intilnit cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel si premierul italian Silvio Berlusconi pentru a discuta despre aceasta chestiune pe marginea summitului G20. Cele mai mari patru economii europene sint hotarite sa nu treaca pragul de crestere de 2,9% pentru bugetul pe 2011 asupra caruia s-au pus de acord statele membre ale Uniunii. La 15 noiembrie este prevazuta o reuniune, in incercarea de a gasi un acord in extremis intre europarlamentari si state.


Sirbii ar discuta cu kosovarii, dar acestia au alegeri


Presedintele sirb Boris Tadic si-a exprimat dorinta de a gasi o solutie la "conflictul istoric" din Kosovo dintre "sirbi si albanezi", deplingind faptul ca Pristina, unde este in derulare o campanie electorala, "evita dialogul" dorit de comunitatea internationala. Serbia a acceptat in septembrie sa angajeze un dialog cu Kosovo, un pas care a fost interpretat ca o evolutie notabila a problemei kosovare, blocata dupa proclamarea independentei de catre autoritatile de la Pristina, in februarie 2008, nerecunoscuta de Belgrad. Comunitatea internationala si, in special, statele europene vor ca acest dialog asupra tuturor chestiunilor suspendate intre cele doua parti, cu exceptia statutului Kosovo (respectiv independenta sa), sa inceapa in cit mai scurt timp posibil. însa, kosovarii, aflati in plina criza politica, prefera sa amine acest dialog pina dupa alegerile legislative anticipate de la 12 decembrie.


Trafic de rinichi la o clinica din Kosovo


Procurorii europeni au pus sub acuzare sapte persoane, inclusiv medici si oficiali din domeniul medical, pentru trafic de rinichi la o clinica din Kosovo, in timp ce printre victime se numara si cetateni moldoveni. Aceasta retea de trafic international de organe a activat in 2008 la clinica Medicus din capitala Pristina. "Donatorii" si beneficiarii erau persoane de diverse nationalitati, au declarat intr-un comunicat procurorii din cadrul misiunii UE de justitie si politie, EULEX. Mandate de arestare in legatura cu acest caz au fost emise de Interpol si pentru un turc si un israelian. Numele si alte detalii despre caz urmeaza sa fie facute publice la sfirsitul lunii. Un chirurg kosovar, acuzat ca ar fi liderul grupului, ar fi recrutat un medic turc pentru a-l ajuta sa realizeze transplanturile. Un cetatean israelian ar fi fost implicat in "identificarea, recrutarea si transportarea victimelor" si "asigurarea livrarii banilor prin transfer bancar electronic" inaintea operatiei. Aproximativ 20 de straini au fost "recrutati promitindu-li-se plati false" in 2008. Donatorilor li se promiteau pina la 14.500 de euro, in timp ce beneficiarii plateau intre 80.000 si 100.000 de euro. Donatorii proveneau din Republica Moldova, Kazahstan, Rusia si Turcia si traiau in "saracie extrema sau aveau probleme financiare grave".


Coreea de Nord face comert cu tehnologie nucleara si balistica


Coreea de Nord a exportat tehnologie nucleara si balistica unor state care nu respecta reglementarile internationale, arata un raport elaborat de experti ONU. Raportul de 75 de pagini, elaborat de o comisie de experti a Consiliului de Securitate ONU, arata ca regimul nord-coreean este implicat "activitati nucleare si balistice in unele tari, inclusiv in Iran, Siria si Myanmar". Publicarea raportului a fost intirziata timp de sase luni din cauza opozitiei Chinei, un stat prieten al Coreei de Nord, a declarat un diplomat, sub protectia anonimatului. Potrivit documentului, Coreea de Nord reuseste sa evite sanctiunile ONU mascind tranzactiile financiare prin intermediul "unor entitati din strainatate, mecanismelor informale de transfer si acordurilor de tip barter". "Coreea de Nord a creat o sofisticata retea internationala pentru achizitionarea si vinzarea de echipamente militare, exporturile de armament devenind principala sursa de profit in comertul international", subliniaza raportul.


*


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.