Internațional

Tratatul semnat luni cu R.Moldova nu va fi ratificat prea curind

Ziarul de Vrancea
10 nov 2010 450 vizualizări
Atit comunistii, dar si unii parteneri de guvernare ai premierului Vlad Filat ii reproseaza acestuia ca s-a grabit sa semneze Tratatul privind regimul de frontiera cu Romănia

Ratificarea Tratatului privind regimul de frontiera dintre Romania si R.Moldova de catre viitorul Parlament de la Chisinau ar putea intimpina probleme, avind in vedere reactiile unor actori politici importanti, comenteaza Deutsche Welle. "Acest document este semnat, evident, intr-un context european si urmeaza sa aduca reglementari europene. Noi privim cu mare responsabilitate perioada urmatoare avind in vedere si faptul ca Romania urmeaza sa faca parte foarte curind din spatiul Schengen", a declarat premierul moldovean Vlad Filat.

Insa nu toti colegii de alianta ai lui Filat sint de acord cu semnarea Tratatului privind regimul de frontiera cu Romania. Liderul Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, a declarat ca premierul isi face publicitate electorala si ca nu s-a consultat cu partenerii de coalitie inainte de a semna documentul. "Trebuia semnat mai intii un Tratat politic de baza. Cred ca este mai mult un truc electoral. Documentul semnat nu rezolva problemele pe care le are astazi Republica Moldova", a precizat el.

Opozitia comunista de la Chisinau, pe care sondajele de opinie o crediteaza cu o pondere importanta in viitorul Parlament, insista, de asemenea, asupra semnarii unui tratat politic de baza moldoveano-roman. Un membru PCRM, Ion Ceban, a declarat ca Romania a semnat acest tratat deoarece vrea sa intre in spatiul Schengen si ca asupra Bucurestiului s-ar fi exercitat presiuni din exterior.

"Ar fi trebuit ca noi si dumneavoastra sa vedem textul acestui document. Cu trei saptamini inainte de alegeri, nu stim ce se semneaza, nu cunoastem textul acestui document, nu stim conditiile si nu stim daca este conform legislatiei internationale. Cu certitudine ca nu este ceea ce are nevoie Republica Moldova, adica un tratat de baza si tratatul cu privire la frontiera de stat", a afirmat el.

în aceste conditii, unii experti anticipeaza posibile probleme in ratificarea tratatului semnat luni la Bucuresti. Totul va depinde de configuratia politica a viitorului Parlament de la Chisinau. Alegeri legislative in tara vecina urmeaza sa aiba loc duminica, 28 noiembrie.

Pe de alta parte, ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, Marius Lazurca, a mentionat ca tratatul semnat nu se refera direct la recunoasterea frontierelor de stat. "Din punctul de vedere al Romaniei, frontiera dintre Republica Moldova si Romania este recunoscuta prin efectul de stat succesor pe care Republica Moldova il are in raport cu Romania. Este vorba de frontiera fostei URSS", a explicat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.