Internațional

A fost semnat Tratatul de frontiera între Romănia si Republica Moldova

Ziarul de Vrancea
9 nov 2010 478 vizualizări
Tratatul între Romănia si Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala în probleme de frontiera a fost semnat, ieri, la sediul MAE, de catre ministrul romăn de Externe, Teodor Baconschi, si de premierul moldovean Vlad Filat. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat acest eveniment, despre care autoritatile romăne nu informasera anterior

"Salut cu mare caldura semnarea Tratatului de frontiera dintre Romania si Republica Moldova. Este un excelent exemplu al lucrurilor care pot fi realizate atunci cind exista un interes reciproc", a spus Barroso, in contextul in care discuta despre initiativele regionale. Seful diplomatiei de la Bucuresti a declarat, la rindul sau, ca Romania doreste ca aceasta tara sa continue parcursul european, iar frontiera dintre cele doua state sa se estompeze in timp, in interiorul UE. "Ne dorim ca Republica Moldova sa urmeze acest curs si ne dorim ca aceasta frontiera sa se estompeze treptat atunci cind toate conditiile vor fi indeplinite si sa devina o frontiera interioara a UE", a spus Baconschi. Premierul moldovean Vlad Filat a declarat ca semnarea Tratatului are loc intr-un context european la care R.Moldova priveste cu responsabilitate, mai ales in contextul in care viitoarea integrare a Romaniei in Schengen va presupune administrarea frontierei in mod eficient.


Fara vize Schengen pentru albanezi si bosniaci


Statele UE si-au dat acordul pentru eliminarea vizelor cetatenilor albanezi si bosniaci la calatoriile in cele 25 de state membre Schengen, incepind de la jumatatea lunii decembrie, dar cu posibilitatea suspendarii acestei masuri in caz de probleme. Decizia a fost luata in unanimitate in cursul reuniunii ministrilor de Interne din cadrul UE reuniti la Bruxelles. Masura va intra in vigoare in decembrie. Acordul a fost conditionat de posibilitatea "suspendarii rapide" a acestei masuri in cazul problemelor, precizeaza surse diplomatice. Aceasta dispozitie a fost introdusa la cererea Germaniei, Frantei si Olandei pentru a se evita problemele intimpinate cu Serbia si Macedonia. în momentul in care UE a eliminat vizele pentru Serbia si Macedonia in decembrie 2009, mai multe state UE - Germania, Belgia, Suedia si Olanda - s-au confruntat cu numeroase solicitari de azil din partea sirbilor si macedonenilor, in special romi. Posibilitatea reintroducerii vizelor in cazul unor probleme nu era prevazuta pina acum.


Dmitri Medvedev incearca sa reduca traficul in Moscova modificind programul institutiilor


Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a cerut modificarea programului de lucru al agentiilor de stat si institutiilor guvernamentale, pentru facilitarea traficului rutier in Moscova. Potrivit presedintelui, pina pe 10 decembrie, Guvernul va prezenta propuneri referitoare la programul agentiilor de stat si municipale in scopul "facilitarii circulatiei in sistemul de transport". De asemenea, Medvedev a cerut autoritatilor regionale de la Moscova sa dezvolte un proiect pentru extinderea zonelor de parcare. "Rezolvarea problemei traficului la Moscova nu este doar sarcina primarului Serghei Sobianin, ci a intregii tari", declara Medvedev la sfirsitul lunii octombrie, subliniind ca Moscova trebuie sa devina un model pentru toate orasele rusesti in privinta traficului rutier.


Rezervorul de noroi rosu are o noua bariera protectoare


Constructia unei bariere protectoare, cu inaltimea de trei metri, in jurul rezervorului de noroi rosu care a cedat luna trecuta, poluind mai multe localitati din vesul Ungariei, a fost finalizata. Totodata, a fost sapat un sant pentru drenarea si neutralizarea apelor cu un nivel alcalin foarte ridicat. Dupa cinci saptamini de la accidentul in care rezervorul Uzinei de alumina din Ajka a cedat, apele riului Torna sint, in continuare, de culoarea rosie. Colorarea apei este cauzata de oxid de fier, care nu polueaza mediul, potrivit expertilor citati. Pe linga o portiune de 25 de kilometri din cursul riului Torna, au fost poluate si 55 de hectare de terenuri arabile, potrivit acelorasi surse. Refacerea solului dupa poluare va incepe curind, au adaugat ei.


Jurnalisti batuti in Rusia


Jurnalistii trebuie sa fie mai bine protejati de stat decit persoanele care exercita alte profesii, din cauza naturii sociale a activitatii lor, a declarat ieri presedintele rus, Dmitri Medvedev, intr-un interviu acordat cotidianului Rossiiskaia Gazeta. "Statul trebuie sa urmareasca atent activitatea jurnalistilor si sa ia decizii necesare in cazul prejudicierii integritatii lor fizice, sanatatii si vietii lor, iar acest lucru trebuie facut in mai mare masura decit pentru toate celelalte cazuri, avind in vedere importanta sociala a activitatii jurnalistilor", a declarat presedintele rus.

Oleg Kasin, jurnalist al cotidianului rus Kommersant, a fost batut in noaptea de vineri spre simbata de doua persoane in apropierea domiciliului sau. El se afla in prezent la terapie intensiva, iar colegii acestuia estimeaza ca agresarea lui are legatura cu reportajele si anchetele sale. Un jurnalist al cotidianului Jukovskiie Vesti, Anatoli Adamciuk, a fost batut in noaptea de duminica spre luni. El scrisese recent un articol despre arestarea unor elevi care au manifestat impotriva taierii unei paduri din Jukovski, de la periferia Moscovei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.