Internațional

La alegerile de azi din SUA, partidul lui Obama are doar de pierdut

Ziarul de Vrancea
2 nov 2010 455 vizualizări
Ultimele sondaje indica o victorie neta a republicanilor n americanii vor alege 435 de membri ai Camerei Reprezentantilor, 37 de senatori si 37 de guvernatori

Ultimele sondaje publicate ieri in Statele Unite pareau sa anunte o victorie neta a republicanilor la alegerile legislative de astazi, in defavoarea Partidului Democrat al presedintelui Barack Obama. Ultimele anchete confirmau ca opozitia ar urma sa obtina majoritatea in Camera Reprezentantilor si ar putea chiar sa preia si controlul in Senat, unde numai 37 de mandate din totalul de 100 sint in joc anul acesta.

Conform unui sondaj al Institutului Gallup, republicanii conduc cu 55 la suta in intentiile de vot, fata de 40 la suta pentru democrati, in rindul alegatorilor care vor merge cel mai probabil la vot. Aceasta diferenta este cea mai mare in favoarea republicanilor dupa 1974, cind acest partid a fost afectat de scandalul Watergate, potrivit anchetei, care are o marja de eroare de plus/minus 3 puncte procentuale.

Conform altui sondaj publicat duminica seara, aproape jumatate dintre alegatorii inscrisi vor ca republicanii sa preia controlul in Congres, in urma alegerilor legislative. Potrivit acestui sondaj, realizat pentru postul NBC News si pentru Wall Street Journal, 49 la suta dintre alegatori ar prefera ca republicanii sa detina controlul in Congres, iar 43 la suta ar prefera democratii.


Cit le mai trebuie republicanilor sa preia controlul


Alegatorii americani ii vor desemna astazi pe toti cei 435 de membri ai Camerei Reprezentantilor, 37 dintre cei 100 de senatori si 37 de guvernatori. La Camera, in prezent, Partidul Democrat detine 255 de mandate de congresmen, iar Partidul Republican, 178, in timp ce doua mandate sunt vacante. Partidul Republican ar avea nevoie de 39 de noi mandate pentru a obtine majoritatea in Camera.

La Senat, Partidul Democrat detine in prezent 57 de mandate si conteaza pe voturile a doi senatori independenti. Partidul Republican, cu 41 de senatori in prezent, ar avea nevoie de inca zece mandate pentru a obtine majoritatea. în cazul in care fiecare dintre partide va dispune de cite 50 de mandate, votul vicepresedintelui Joe Biden va departaja cele doua parti.

In ceea ce priveste guvernatorii, dintre cele 50 de mandate, 26 sunt ale democratilor, iar 24 - ale republicanilor. Citeva dintre mandate ar putea trece sub controlul Partidului Republican dupa votul de azi.


Pretul infringerii


O majoritate republicana ar putea readuce in discutie unele dintre reformele adoptate in 2009 si 2010, inclusiv cele privind asigurarile de sanatate sau de reglementare a sectorului financiar. Democratii ar putea insa mentine o minoritate "de blocaj", iar presedintele Barack Obama va putea recurge la dreptul sau de veto pentru a bloca initiativele sustinute de republicani. în cazul unei victorii, republicanii ar obtine si conducerea unora dintre comisiile Camerei, cu prerogative de investigare a administratiei. O eventuala victorie a Partidului Republican ar putea bloca si vastul proiect de lege privind incalzirea climatica promovat de Obama, dar si reforma sistemului de imigrare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.