Internațional

Discurs in premiera al sefului serviciilor de informatii britanice

Ziarul de Vrancea
29 oct 2010 494 vizualizări
Spionajul este necesar pentru a împiedica Iranul sa fabrice bomba nucleara

Directorul serviciilor secrete britanice MI6 a insistat, ieri, la Londra asupra necesitatii unor "operatiuni comune ale serviciilor de informatii" pentru a obtine un maxim de informatii in legatura cu eforturile Iranului de a se dota cu arma nucleara. "încetarea proliferarii nucleare nu poate fi abordata numai pe planul diplomatiei conventionale", a apreciat Sir John Sawers, intr-un discurs fara precedent transmis in direct de televiziunea britanica. "Avem nevoie de operatiuni comune ale serviciilor de informatii pentru a face in asa fel incit sa fie mai dificil pentru tari ca Iranul sa dezvolte arme nucleare", a adaugat el. "Cu cit eforturile internationale vor intirzia achizitia de catre Iran a tehnologiei armei nucleare, cu atit vom avea mai mult timp pentru a gasi o solutie politica", a continuat el.

Descoperirea instalatiei de imbogatire a uraniului de la Qom, in nord-vestul Iranului, care "este un succes pentru serviciile de informatii", a condus la "intensificarea presiunii diplomatice asupra Iranului si la sanctiuni mai severe din partea ONU si UE, care incep sa faca rau", a apreciat seful spionajului britanic. "Regimul iranian trebuie sa se gindeasca bine unde este interesul lui", a avertizat el.

Dezvaluirea, in septembrie 2009, a existentei centrului de imbogatire a uranului din apropiere de Qom (la 150 de kilometri sud-vest de Teheran) a alimentat polemica in Occident cu privire la adevarata natura a programului nuclear al regimului islamic. Problema imbogatirii uraniului este in centrul unei dispute intre Iran si marile puteri care se ocupa de negocieri (Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania) si care se tem ca Teheranul foloseste uraniul in scopuri militare.

Uraniul imbogatit poate fi folosit drept combustibil nuclear pentru reactoarele civile, dar poate servi si la fabricarea bombei nucleare in cazul in care este imbogatit la un nivel superior.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.