Internațional

Cine a rescris romanele scriitoarei Jane Austen?

Ziarul de Vrancea
25 oct 2010 540 vizualizări
Stilul celebrelor carti "Mindrie si prejudecata", "Ratiune si simtire" si "Emma" nu-i apartine - afirma un academician de la Oxford

"Mindrie si prejudecata", "Ratiune si simtire" sau "Emma" ar putea sa nu fi fost scrise integral de celebra scriitoare Jane Austen. Un profesor de la Universitatea Oxford din Marea Britanie afirma ca manuscrisele lui Austen ar fi fost cizelate de un poet, ori poate chiar de editorul sau, inainte de publicare si ca tocmai acest lucru ar fi fost motivul pentru care prozatoarea a fost considerata unul dintre cei mai stilati autori, relateaza The Telegraph.

Manuscrisul romanului "Persuasiune", singurul care s-a pastrat de-a lungul anilor, arata foarte diferit fata de varianta finala, publicata. Pagini intregi au fost scrise fara paragrafe, inclusiv dialogurile spumoase pentru care Austen a devenit cunoscuta. "Nici un alt romancier englez nu este atit de faimos pentru stilul, echilibrul si accentul pus pe fiecare propozitie si fraza, incadrate de semne de punctuatie exact cintarite. Insa, in lectura manuscrisului este clar ca aceasta precizie lipseste. Acest fapt sugereaza ca altcineva a facut modificari considerabile asupra textului, in procesul de editare si printare a cartii", a explicat profesorul Universitatii Oxford, Kathryn Sutherland.

Se banuieste ca redactorul care a ajutat la cizelarea romanelor ar fi William Gifford, poet si critic, care a lucrat pentru cel de-al doilea editor al lui Austen, John Murray.

Peste 1000 de pagini scrise de mina vor fi postate online incepind de azi, marcind finalizarea unui proiect condus de profesorul Kathryn Sutherland. Colectia reuneste scrisorile si manuscrisele lui Austen pentru prima oara dupa 1845, cind au fost imprastiate ca urmare a dorintei exprimate de sora ei, Cassandra, in testament. Din pacate, manuscrisele romanelor "Mindrie si prejudecata", "Ratiune si simtire" si "Emma", cele mai cunoscute, au fost distruse imediat dupa imprimare.


*


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.