Internațional

Din fundul minei, in jurul lumii

Ziarul de Vrancea
15 oct 2010 529 vizualizări
Numeroase cadouri îi asteapta pe cei 33 de mineri salvati în Chile - de la bani si diverse lucruri, pina la excursii in insulele grecesti si pe stadioanele unor echipe celebre n ei incearca sa obtina copyright pe mesajul care le-a salvat vietile: "Noi sintem bine, cei 33 din refugiu"

Cosmarul celor 33 de mineri blocati peste doua luni in mina San Jose din Chile si readusi la suprafata in cea mai spectaculoasa operatiune de salvare s-ar putea transforma intr-un "vis binemeritat". Ei au primit bani si numeroase cadouri, intre care concedii pe insulele grecesti din Mediterana si invitatii la cluburi de fotbal, relateaza Le Point.

Fiecare dintre mineri va primi cite un cec in valoare de cinci milioane de pesos chilieni (aproximativ 7.500 de euro), din partea miliardarului Leonardo Farkas, fost pianist si candidat la alegerile prezidentiale chiliene. Ei vor primi, de asemenea, cite o vacanta, din partea salariatilor si directorilor minei grecesti Elmin, care au adunat bani pentru a organiza vacante de doua persoane pe insulele grecesti din Marea Mediterana.

Prezenta intre minerii blocati in subteran a lui Franklin Lobos, fost mijlocas al selectionatei chiliene in faza calificarilor la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, in 1984, a suscitat numeroase oferte din lumea fotbalului. în afara de tricouri cu dedicatii din partea lui Cristiano Ronaldo, echipa Real Madrid le-a propus celor 33 sa viziteze stadionul Santiago Bernabeu. Echipa britanica Manchester United se pregateste si ea sa le adreseze invitatii. Totodata, pe termen lung, Lobos, care a devenit sofer de camion pentru a plati studiile celor doua fiice ale sale, si-ar putea vedea ameliorata cariera profesionala. Institutul Chilian de Fotbal i-a oferit un curs pentru a deveni director tehnic.

Cei 33 de mineri vor putea asculta muzica pe iPod-urile pe care presedintele Apple, Steve Jobs, le-a dat presedintelui chilian, Sebastian Pinera, intr-o vizita efectuata in Statele Unite. De asemenea, cel mai tinar dintre mineri, Jimmy Sanchez, in virsta de 19 ani, a primit un album cu dedicatie din partea idolului sau, cintaretul de reggaeton Daddy Yankee.

însa, minerii si rudele lor cauta un mijloc sa cistige bani din aceasta poveste, pentru a nu mai fi nevoiti sa coboare in mina, potrivit publicatiei franceze. Ei incearca sa inregistreze ca marca mesajul "Noi sintem bine, cei 33 din refugiu" si se gindesc sa obtina drepturi de autor. Solicitati de presa din intreaga lume, ei au primit, totodata, propuneri privind publicarea de carti, realizarea de documentare sau filme bazate pe experienta lor. Realizatorul chilian Rodrigo Ortuzar pregateste, de exemplu, un lungmetraj "care va amesteca fictiunea si realitatea" si care se va numi "Cei 33".


Unul dintre mineri si-a chemat la iesire si sotia si amanta


Unul dintre minerii readusi la suprafata a creat suspans dupa ce si-a chemat atit sotia, cit si amanta, sa il intimpine. Sotia aflase de existenta amantei in timp ce barbatul in virsta de 50 de ani era blocat in subteran, iar cele doua s-au confruntat in tabara instalata linga mina, fiind separate de lucratorii de la Crucea Rosie. Yonni Barrios a sperat insa ca revenirea sa va duce la o impacare intre sotie, cu care este casatorit de 28 de ani, si amanta, cu care are o relatie de 5 ani. Pina la urma, cea care l-a intimpinat a fost Susana Valenzuela, amanta, in virsta de 45 de ani. "Le-a cerut ambelor sa vina sa il intimpine cind iese. El spune ca pur si simplu le iubeste pe amindoua, ca sint amindoua importante pentru el si ca vrea ca ele sa fie prietene", a declarat sora sa, Lidia Barrios Rojas. Sotia a refuzat sa vina daca "cealalta femeie" va fi prezenta. "Sint fericita ca a reusit, este un miracol al lui Dumnezeu. Dar nu voi privi salvarea. Lucrurile sint clare - este ea sau eu. Nu ma voi uita nici la televizor", a spus ea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.