Internațional

Minerii din Chile se intorc la suprafata

Ziarul de Vrancea
13 oct 2010 548 vizualizări
Drumul fiecaruia catre libertate din galeria subterana unde se afla blocati de doua luni va dura aproximativ 15 minute n ascensiunea poate fi intrerupta de alunecari de teren si stres, avertizeaza echipele de salvare

Ascensiunea pe o distanta de 622 de metri catre suprafata va reprezenta faza cea mai delicata a operatiunilor de salvare a minerilor din mina San Jose, existind riscul unor alunecari de teren sau accese de stres, intr-o nacela foarte ingusta ridicata de-a lungul putului de salvare.

"întotodeauna exista riscuri de transportare in plan vertical a unor persoane", a declarat inginerul Andres Sougarret. "Ele tin de transportul de persoane in general, de caderea de roci sau de detasarea vreunei parti a nacelei", a precizat el. "Dar vom avea mijloacele sa-i deblocam", a adaugat inginerul.

Trasa cu macaraua, "Phoenix" ("renasterea" minerilor), numele dat nacelei metalice lunga de patru metri si cu o greutate de 450 de kilograme, va parcurge cei 622 de metri in aproximativ 15 minute, cu o viteza ceva mai mica decit un ascensor "vechi", potrivit calculelor presei.

Incluzind timpul de pregatire pentru fiecare calatorie, autoritatile apreciaza ca va fi nevoie de aproximativ o ora pentru fiecare miner. Operatiunea, care a inceput asta-noapte, va putea fi incheiata in una-doua zile.

în cazul aparitiei unei probleme, minerul va putea detasa habitaclul nacelei si efectua o coborire lenta, cu ajutorul rotilor amplasate in parti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.