Internațional

ONU a trecut sub tacere atrocitatile din Afganistan

Ziarul de Vrancea
4 oct 2010 484 vizualizări
Acuzatiile vin din partea cotidianului elvetian Le Temps care a intrat in posesia unui raport privind incalcarile drepturilor omului din tara asiatica n documentul, care condamna atrocitatile facute in perioada 1978-2001 de sovietici, islamisti si americani, nu a fost facut public de ONU

"Raportul a fost in mod deliberat trecut sub tacere de catre ONU, din motive politice", acuza cotidianul elvetian, care si-a procurat o copie dupa acest document de 300 de pagini. Purtatorul de cuvint al înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, pe care AFP a incercat sa il contacteze, nu a fost disponibil. "Acest raport, finalizat in decembrie 2004, dupa un an de lucru, trebuia sa fie publicat in ianuarie 2005", continua articolul. "Nu a fost, iar din aminare in aminare a sfirsit prin a fi pus deoparte", adauga cotidianul. Documentul inventariaza "ororile comise in lunile care au urmat loviturii de stat militare, in aprilie 1978, dar si ulterior, in perioada invaziei si ocupatiei sovietice (1979-1989), in timpul razboiului dintre Partidul Democratic al Poporului din Afganistan (PDPA) si rezistenta mujahedina, si pina la regimul talibanilor si indepartarea lor de la putere, la sfirsitul lui 2001, de catre o coalitie condusa de trupele americane". Acesta ii acuza pe "sovietici, sefii comunisti, mujahedini, factiunile islamiste si chiar fortele americane" ca "au luat parte, in grade diferite, la atrocitatile (torturi, jafuri, executii sumare, detineri arbitrare, masacre de civili, violuri in serie, inrolarea in armata a copiilor) la care au fost supusi afganii" in acesti 23 de ani. Americanul Barnett Rubin, unul dintre cei trei redactori ai raportului, a declarat pentru cotidian ca ONU a hotarit sa nu publice documentul "la cererea presedintelui afgan, Hamid Karzai pentru ca acesta mentiona numele unor persoane care continuau sa faca parte din Guvernul afgan". între personalitatile vizate in raport figureaza Mohammad Fahim, "suspectat de implicarea in numeroase masacre", potrivit cotidianului. în prezent, acesta este vicepresedintele Afganistanului, iar anterior el a fost ministru al Apararii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.