Internațional

Scanerele corporale vor fi scoase de pe aeroporturile italiene

Ziarul de Vrancea
24 sep 2010 562 vizualizări
Principala explicatie a fost ca dureaza mai mult controlul cu aceste dispozitive decit cu personal de specialitate

Guvernul italian va retrage scanerele corporale, testate in ultimele sase luni pe mai multe aeroporturi, apreciind ca aceste controale necesita prea mult timp si nu sint infailibile, a anuntat ieri cotidianul italian Corriere della Sera. Scanerul instalat la Roma a fost, deja, oprit, dar si cele de la Venetia si Palermo, iar cel de la Milano va fi retras in curind, a anuntat jurnalul, citind surse guvernamentale apropiate Comitetului Interministerial pentru Securitate (CISA), care va lua hotarirea finala.

Pentru a elimina temerile cu privire la caracterul intruziv al acestor aparate, scanerele instalate in Italia prezentau doar o silueta standardizata a pasagerului, iar imaginile partilor intime ale corpului nu trebuiau sa fie vizibile. Dar exact in aceste zone pot fi ascunsi explozibili si arme.

în afara de timpul prea lung necesar controalelor, de 30 de secunde, in medie, pentru fiecare pasager, se punea, astfel, problema fiabilitatii lor. "Nu inregistram rezultate bune pentru scanerele corporale, aflate in faza de experimentare. Este necesar foarte mult timp pentru a controla o persoana, mai mult decit la o inspectie manuala", a apreciat presedintele Autoritatii Aviatiei Civile italiene (ENAC), Vito Riggio, citat de Corriere.

Scanerele achizitionate de Italia, fabricate de firma americana L3 Communications, au costat aproximativ 150.000 de euro fiecare. Costul total al experimentarii acestora s-a ridicat la doua milioane de euro, potrivit cotidianului.

Hotarirea de a testa scanerele a fost luata de ministrul Afacerilor Interne, Roberto Maroni, dupa atentatul esuat comis la bordul unei curse Amsterdam-Detroit, operata de Northwest Airlines, in ziua de Craciun. Un nigerian a incercat sa arunce avionul in aer, cu ajutorul unor explozibili ascunsi in haine. Dar acesta a fost imobilizat de citiva dintre cei 279 de pasageri care se aflau la bord, fiind arestat, ulterior, la coborirea din avion.

Atentatul ratat, revendicat de liderul al-Qaida, Osama ben Laden, a provocat o puternica emotie in Statele Unite si a determinat Washingtonul sa adopte masuri drastice de securitate, pentru pasagerii care doresc sa ajunga pe teritoriul american.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.