Internațional

Mai bine mai tirziu decit deloc

Ziarul de Vrancea
22 sep 2010 441 vizualizări
Parlamentul de la Bucuresti sare in sprijinul romilor

Intr-o declaratie adoptata in unanimitate, alesii Romaniei acuza Franta de incalcare grava a drepturilor si libertatilor cetatenesti din cauza expulzarii sau repatrierii tiganilor


Parlamentul a adoptat, ieri, cu unanimitate de voturi, o Declaratie privind situatia cetatenilor romani de etnie roma care sint in proces de expulzare sau repatriere din Franta si din alte state europene, prin care se califica aceste actiuni drept o incalcare grava a drepturilor si libertatilor cetatenesti, printre care dreptul la libera circulatie pe teritoriul statelor membre ale UE si egalitatea de tratament a cetatenilor comunitari fara deosebire de rasa sau origine etnica. Parlamentarii au criticat atitudinea autoritatilor franceze care au expulzat cetatenii romani de etnie roma, aratind ca aceasta este "de neacceptat" si ca problematica romilor trebuie rezolvata la nivelul UE.

Presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, Titus Corlatean (PSD), a apreciat ca reactia la nivel politic in Romania a lipsit cu desavirsire in prima saptamina de la expulzarea cetatenilor romani de etnie roma si ca nici presedintele si nici primul ministru nu au reactionat asa cum trebuia pentru a rezolva aceasta situatie.

Pe un ton mult mai dur a vorbit liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian. La fel ca si comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, care a amintit de deportarile din timpul celui de-al doilea razboi mondial - comparatie care a iritat Franta si a facut-o pe Reding sa reformuleze acuzatiile, Pambuccian a afirmat ca ceea ce s-a intimplat cu romii in Franta seamana cu "deportarile care au premers toate crimele masive". "în Germania nazista, prima actiune impotriva evreilor a plecat de la ideea de deportare si a sfirsit cu exterminarea", a adaugat Varujan Pambuccian.

Deputatul minoritatilor Nicolae Paun, lider al Partidei Romilor, a apreciat ca declaratia adoptata de Parlament pe aceasta tema reprezinta "un gest de maturitate din partea clasei politice romanesti" si a spus ca se poate astepta la o actiune asemanatoare cu a Frantei impotriva romilor si din partea altor tari, cum ar fi Italia, Spania. Potrivit lui Paun, minoritatea roma este dornica sa se integreze si sa traiasca pasnic.


Extrema dreapta, pe val


Controversa privind romii a coincis cu o intensificare a discursurilor politice ale extremei-dreapta, partidele antiimigratie avind rezultate foarte bune la alegerile din Olanda, Austria, Italia si, recent la alegerile din Suedia, unde partidul Democratii din Suedia, de extrema-dreapta, a obtinut 20 de mandate si a intrat pentru prima oara in Parlamentul tarii.

Intensitatea discriminarii romilor in Franta este redusa in raport cu cea cu care se confrunta ei in Romania, unde aceasta este o "problema cotidiana", apreciaza Michele Mezard, de la organizatia Romeurope.

"în Romania, ei nu pot obtine un loc de munca si nu pot sa isi cistige existenta", a spus Mezard. "Si in Franta este dificil, deoarece, practic, nu au acces la piata muncii. Ei reusesc sa aiba totusi activitati paralele, care le permit sa dispuna de suficiente resurse", a continuat ea. "(în Romania), discriminarea este o problema cotidiana, oamenii sint separati in ghetouri si nu vorbesc cu cei care nu sint romi. în Franta insa, exista un dialog cu populatia franceza", a continuat Mezard.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.