Internațional

Tiganii au bagat zizanie intre Franta si Germania

Ziarul de Vrancea
20 sep 2010 481 vizualizări
Presedintele Nicolas Sarkozy este pus la zid de presa internationala dupa ce a afirmat ca Germania va prelua modelul "francez" de evacuare a taberelor de romi. Declaratiile sale au fost infirmate imediat de oficialii de la Berlin. "Stupefiant", "umilitor" sau "daunator", sint doar citeva dintre reactiile presei internationale dupa minciuna presedintelui francez.

"Sarkozy atrage Germania in scandalul romilor ", a titrat simbata Reuters. Agentia precizeaza ca scandalul european pe tema repatrierii romilor din Franta a luat amploare, fiind dublat de un conflict intre presedintele francez si cancelarul german, Angela Merkel. Oficialii germani au incercat sa minimizeze un incident diplomatic cu presedintele francez, care a afirmat ca Merkel i-a spus ca si Germania va evacua tabere de romi, noteaza agentia Associated Press. Negarea umilitoare a celui mai apropiat aliat al Frantei l-a lasat pe Nicolas Sarkozy mai izolat ca niciodata, in lupta sa cu UE pe tema campaniei impotriva romilor, comenteaza cotidianul britanic The Independent. Presedintele Miscarii democrate Francois Bayrou, citat de Public Senat, apreciaza ca este "stupefiant si ingrijorator pentru locul Frantei in Europa si in lume" conflictul dintre Sarkozy si Comisia Europeana, dar mai ales cu Germania, pe tema dosarului romilor.


Franta poate pierde organizarea summitului G8


Proiectul lui Nicolas Sarkozy de leadership global ca gazda a summiturilor G8 si G20 din 2011 risca sa fie deturnat de campania sa politica interna impotriva romilor, apreciaza la rindul sau un parlamentar liberal canadian, citat de Postmedia News. Potrivit New York Times, disputa pe tema romilor aminteste cit de dificil poate fi Sarkozy ca partener. Prestigiosul cotidian american il citeaza pe Joachim Fritz-Vannahme, director pentru Europa al institutului german Bertelsmann Foundation. "Faptul ca a suparat-o pe Merkel ar putea fi daunator", a afirmat Fritz-Vannahme, adaugind ca oficialii germani il considera pe presedintele francez drept o persoana "oricind susceptibila sa aiba o izbucnire de temperament". într-un comentariu cu titlul "Pariul periculos al lui Nicolas Sarkozy", portalul Le Point scrie ca presedintele francez "se joaca cu focul". Sarkozy este izolat pe scena internationala, in postura de acuzat, dar aceasta situatie ar putea face parte din pariul sau: sa marcheze puncte pe scena interna, iar apoi, cu o popularitate regasita, sa se dedice marilor dosare internationale. "Jocul este periculos. Dar pentru el, esentiale sint prezidentialele din 2012. Atunci francezii vor fi cei care vor vota, nu cetatenii lumii. între cele doua, el a facut alegerea. Cu riscurile si pericolele sale", comenteaza Le Point.

The Guardian atrage atentia ca prejudecatile si discriminarea nu se intilnesc doar in Franta, ci si in Ungaria, Cehia, Slovacia si Italia. Danemarca, Suedia, Germania si Finlanda au expulzat si ele romi sau amenintat ca o vor face.


Propunere privind infiintarea unor "orase ale nomazilor" in Europa


Un sociolog francez, Guy Aznar, propune crearea unor orase europene pentru tiganii nomazi, al caror numar sa fie proportional cu populatia statelor si a caror finantare sa fie asigurata din bugetul comunitar, relateaza Le Monde in editia electronica. Un "oras nomad" este un spatiu care sa poata primi 1.500-2.000 de caravane, adica aproximativ 5.000 de persoane, explica sociologul. Ar fi vorba despre un teren de camping plantat cu arbori, care sa fie dotat cu structuri sanitare corespunzatoare, structuri medicale, inclusiv stomatologice si oftalmologice, scolare, precum si o structura de administrare colectiva. Orasul nomad ar urma sa contina ateliere care sa permita locuitorilor sa exercite activitati economice sau sa creeze intreprinderi, in profesii traditionale ale nomazilor sau chiar si in profesiile mai noi, din sfera digitala. Un rol important ar urma sa il joace agricultura ecologica. Toate acestea ar urma sa transforme orasele de nomazi in comunitati "autosuficiente", "modele de dezvoltare durabila", considera sociologul. "Sa ne imaginam ca un oras nomad primeste 1.500 pina la 2.000 de caravane, adica aproximativ 5.000 de persoane, sa multiplicam cu 20 de regiuni franceze, putem deci sa primim in conditii bune, aproximativ 100.000 de nomazi", apreciaza Guy Aznar. Dupa acelasi model, la nivelul intregii Europe orasele pentru nomazi ar putea gazdui aproximativ 3 milioane de euro. Francezul a precizat ca tariile de unde provin numerosi nomazi, cum ar fi Romania sau Bulgaria, sa fie invitate de UE sa creeze un numar mult mai mare de orase pentru nomazi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.