Internațional

Operatii ilegale de transplant cu donatori romăni in Africa de Sud

Ziarul de Vrancea
17 sep 2010 440 vizualizări
Medicii unui spital de renume sint acuzati de efectuarea a peste o suta de interventii de acest fel n pretul unui rinichi - 6000 de dolari

Cinci medici sud-africani au fost trimisi in judecata sub acuzatia ca au efectuat transplanturi ilegale de rinichi unor cetateni israelieni bogati, dupa ce au prelevat organele de la romani si brazilieni saraci, scrie SBS.com. In acelasi caz a fost pus sub acuzare si Richard Friedland, directorul celui mai bun spital privat din Africa de Sud, detinut de grupul Netcare. Anchetatorii sustin ca, in perioada 2001-2003, in spitalul St. Augustine din Durban ar fi fost efectuate 109 operatii de transplant ilegale. Impotriva inculpatilor au fost formulate 109 capete de acuzare, printre care fals si crima organizata.

"Cetatenii israelieni care aveau nevoie urgenta de transplant de rinichi erau adusi la la Spitalul St. Augustine. Ei ii plateau pe furnizorii de organe pentru a face repede operatiile", scrie cotidianul Times. Rinichii au fost recoltati, initial, tot de la cetateni israelieni, iar mai tirziu, de la romani si brazilieni.

Israelienii care si-au donat ilegal organele au primit aproximativ 20 de mii de dolari, in timp ce brazilienii si romanii erau platiti cu aproximativ 6.000 de dolari. Politia sud-africana a incercat, fara succes, inca de acum 5 ani sa il aduca in fata instantei pe liderul retelei de medici care au efectuat transplanturile ilegale, israelianul Ilan Perry.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.