Internațional

Problema romilor, pe masa europenilor

Ziarul de Vrancea
17 sep 2010 426 vizualizări
Schimburi taioase de replici la reuniunea liderilor UE

Sarkozy si Barroso au avut un dialog "foarte violent" la Bruxelles n seful statului francez a reprosat reactia comisarului pentru Justitie, in vreme ce presedintele Comisiei Europene "a aparat cu vigoare institutia pe care o conduce si rolul acesteia"


Liderul francez Nicolas Sarkozy si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au avut ieri un "schimb de replici foarte violent" pe tema repatrierii romilor din Franta, a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov. El a adaugat ca "nu a fost luata nici o decizie" privind problema romilor, iar liderii europeni vor incerca, "la un viitor summit", sa puna la punct "o strategie pe termen lung pentru a gasi o solutie pentru aceasta problema".

Surse europene au confirmat existenta diferendului, petrecut in timpul unui dejun de lucru. în fata criticilor formulate de Sarkozy la adresa Bruxelles-ului, "Jose Manuel Barroso a reamintit si a aparat cu vigoare institutia si rolul Comisiei", au precizat sursele citate. Barroso a adaugat ca "nu vrea sa se lase distras de la munca sa" de dispute, au adaugat sursele europene.


Sarkozy a vrut sa deturneze discutiile Consiliului European de ieri


în cursul unei sesiuni de lucru desfasurate inainte de dejun, Sarkozy a luat cuvintul in fata omologilor sai, pentru a spune ca "Franta a fost ranita de Comisie" prin comparatia intre repatrierea romilor romani si bulgari si deportarile din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Sefii de stat si de guvern ai tarilor membre UE participa, ieri, la Bruxelles, la un summit consacrat initial unor subiecte economice si de politica externa. Sarkozy anuntase insa miercuri ca intentioneaza sa discute cu omologii sai si despre subiectul repatrierii romilor, care a provocat, in ultimele zile, o adevarata disputa intre Paris si Bruxelles.


Consilierul lui Berlusconi: Viviane Reding sa se preocupe si de copiii abandonati din Romania


Un consilier al premierului italian Silvio Berlusconi considera ca Viviane Reding, comisarul UE pentru Justitie care a criticat dur expulzarea romilor din Franta, ar trebui sa se preocupe si de soarta copiilor abandonati din Romania, acuzind Bucurestiul ca blocheaza adoptiile. "Comisarul UE pentru Justitie, Drepturi fundamentale si Cetatenie, Viviane Reding, a folosit un ton inacceptabil fata de Guvernul francez in problema romilor, problema care tine in principal de tara lor de origine, Romania", afirma Carlo Giovanardi, subsecretar al Biroului premierului Italiei responsabil de problemele Familiei.

"Sa ii amintim doamnei comisar Reding, care printre altele ar dori sa le impuna tuturor statelor membre UE recunoasterea pe teritoriile lor a casatoriilor cuplurilor homosexuale, ca Romania impiedica adoptarea in strainatate a copiilor romani abandonati, constringind zeci de mii de copii sa creasca fara afectiunea si caldura unei familii", afirma consilierul premierului italian. "Ar fi bine ca Executivul UE si comisarul Reding sa se intereseze mai activ de aceasta chestiune care se refera la drepturile fundamentale ale copiilor; poate astfel va putea evita pe viitor comportamente sociale neadapatate", subliniaza oficialul guvernamental italian.


UE se teme ca Italia ar putea urma exemplul Frantei


Guvernul italian, care a dus o campanie impotriva taberelor de romi la inceputul mandatului sau in 2008, s-a dovedit a fi cel mai ferm sustinator al Frantei. Comisia Europeana se teme ca atitudinea Frantei fata de romi risca sa fie preluata de Italia, existind speculatii ca Parisul si Roma au un plan comun de expulzare a romilor, comenteaza ziarul italian La Repubblica. "Europa este preocupata. Valul expulzarilor, declansat din Franta, poate ajunge si in alte tari. Iar prima este Italia, indemnata in urma cu citeva luni de Bruxelles sa ofere explicatii in legatura cu masurile discriminatorii impotriva romilor", explica ziarul citat.


Un proces impotriva Frantei ar pune in dificultate Comisia Europeana


Bruxelles-ul dispune de probe pentru a denunta discriminarea romilor practicata in Franta, dar, pe plan politic, ca si pe plan juridic, dosarul intimpina obstacole importante, comenteaza Le Temps. Bazindu-se pe circulara franceza care ii vizeaza expres pe romi pentru expulzari, comisarul european pentru Justitie, luxemburgheza social-crestina Viviane Reding, considera ca juristii responsabili de acest dosar din cadrul Comisiei Europene vor recomanda, in decurs de doua saptamini, demararea unei proceduri de infringement.

Viviane Reding stie insa ca o astfel de procedura nu va insemna incheierea disputei, comenteaza Le Temps. Mai intii pentru ca si alte tari din UE, cum este Italia, au comis abuzuri similare, iar un raport din urma cu doi ani semnala chiar ca 25 de tari din 27 au probleme legate de discriminare. în al doilea rind, deoarece "masinaria juridica" este lenta: dupa ce colegiul de comisari va lua o decizie de a adresa Frantei un «avertisment formal» sau un «aviz motivat» (comisarii putind, in mod individual, sa se opuna deciziei sau sa se abtina), statul francez va avea un termen de doua luni pentru a raspunde.

în ultima instanta, ar putea fi sesizata Curtea Europeana de Justitie. Dar magistratii de la Luxemburg ar avea nevoie de mai multi ani pentru a solutiona acest dosar, care s-ar putea finaliza cu o amenda pentru Franta.


Pretentiile Frantei de a fi tratata de UE ca "un mare stat" stirneste nemultumiri


Cancelarul Austriei, Werner Faymann, s-a aratat surprins de declaratiile unui oficial guvernamental francez privind modul in care CE se adreseaza unui "mare stat", subliniind ca toate tarile membre UE trebuie tratate egal, indiferent de marime. Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, criticase miercuri modul in care Bruxellesul trateaza Franta in problema romilor. "Acest gen de derapaj este neconvenabil. Tonul pe care Reding l-a folosit pe aceasta tema este exagerat, rabdarea mea are limite, nu asa te adresezi unui mare stat", a declarat Lellouche.

"Un lucru este incontestabil: Comisia Europeana este garantul tratatelor si stabileste daca este incalcat sau nu un tratat", a declarat Werner Faymann. "Acest lucru se aplica atit Frantei, cit si tarilor mici sau medii. Nu pot exista standarde duble", atrage atentia cancelarul austriac.

Ieri dimineata, eurodeputatul austriac Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialist din PE, denuntase si el declaratiile lui Pierre Lellouche. "Daca nu sint acceptate criticile la adresa unui stat mare, acest lucru inseamna ca membrii Comisiei Europene nu pot aplica legislatia europeana decit statelor mici. Acest mod de gindire este inacceptabil", sublinia Hannes Swoboda.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.