Internațional

Politica Frantei de expulzare a romilor a fost aspru criticata de eurodeputati

Ziarul de Vrancea
8 sep 2010 433 vizualizări
In schimb, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a refuzat sa condamne autoritatile de la Paris pentru aceste masuri

Franta a fost criticata ieri in Parlamentul European din cauza politicii sale fata de romi, considerata "inacceptabila" de numerosi eurodeputati si in contradictie cu dreptul la libera circulatie in Europa. Mai multe grupuri politice, cel al socialistilor, liberalilor si ecologistilor, precum si al comunistilor, au prezentat proiecte de rezolutie care condamna expulzarile de cetateni romani si bulgari catre tara de origine, efectuate de autoritatile franceze. Un vot urmeaza sa aiba loc miine.

în schimb, liderul Executivului european a refuzat sa condamne Parisul. Barroso, care se intilnise cu o zi inainte cu Sarkozy la Paris, a amintit ca toti cetatenii europeni beneficiaza de libertate de circulatie in UE, dar a subliniat ca ei "au si obligatii". "Trebuie accentuata in permanenta diferenta dintre libertatea de circulatie si securitate. în caz contrar, va exista pericolul exploatarii acestor probleme de forte extremiste, care se vor putea folosi in mod populist de sentimentul de insecuritate", a apreciat Barroso.

UE doreste sa se convinga in legatura cu caracterul "voluntar" al celor 828 de repatrieri de romi efectuate de Paris catre Romania si Bulgaria in perioada 28 iulie - 30 august. De asemenea, Executivul european incearca sa afle daca persoanele se vor putea intoarce in Franta daca doresc. Oferirea unui "ajutor la intoarcere" de 300 de euro romilor repatriati "nu este suficient pentru a-i scoate din cimpul de aplicare a directivei europene privind libertatea de circulatie", noteaza un raport al Comisiei.

în august, Comitetul ONU pentru eliminarea discriminarii rasiale ceruse Frantei sa "evite" repatrierile colective de romi si "discursurile politice discriminatorii".


Critici "total exagerate", sustine Guvernul de la Paris


Parisul a denuntat marti declaratiile "total exagerate" ale eurodeputatilor. "Cred ca declaratiile eurodeputatilor sint total exagerate si incorecte cu privire la politica Frantei fata de romi", a afirmat secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche. "Franta nu face decit sa aplice Tratatul de la Lisabona, dreptul european si directiva din 2004. Dreptul de sedere al cetatenilor romani, bulgari, irlandezi sau belgieni sau din alte tari este limitat la trei luni si supus unui anumit numar de conditii, este incadrat strict", a adaugat el.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.