Internațional

Minerii blocati in mina din Chile au stabilit un nefericit record de durata

Ziarul de Vrancea
7 sep 2010 569 vizualizări
A trecut o luna de cind sint izolati in subteran n familiile lor sustin ca sint "obositi" si "furiosi", pe fondul stagnarii eforturilor de salvare

Autoritatile chiliene au lansat duminica "planul B" pentru salvarea celor 33 de mineri blocati de o luna in mina San Jose, in nordul tarii. Masina "T-130" a inceput operatiunile de excavare a unei galerii paralele cu aceea inceputa saptamina trecuta in cadrul "planului A", prin care se doreste sa se ajunga la locul minerilor, la 700 de metri adincime. "Este un moment de speranta ca vom reusi in cel mai scurt timp posibil sa-i aducem la suprafata, sa-i redam familiilor lor si sa putem termina aceasta operatiune de salvare", a declarat presei ministrul chilian al mineritului, Laurence Golborne, aflat la mina pentru a informa rudele minerilor in legatura cu lucrarile de salvare. Laurence Golborne a mai afirmat ca minerii ar putea fi scosi din mina la inceputul lunii decembrie sau, potrivit unui "pronostic mai optimist, la inceputul lui noiembrie".

Masina care face parte din "planul A", "Strata-950", a reusit sa sape 67 de metri in adincime, dar operatiunile sale au fost intrerupte timp de mai multe ore joi, dupa ce s-au detectat probleme geologice la peretii zacamintului.

Conform unui document al echipelor de salvare la care a avut acces AFP, un al treilea plan, "planul C", prevede perforarea in doua luni a unei galerii de 597 de metri pina la o rampa in interiorul minei. Aceasta a treia galerie ar urma sa fie realizata de o sonda petroliera ce poate ajunge pana la 2.000 de metri adincime si pentru a carei instalare este nevoie de o suprafata de 100 de metri lungime si 80 de metri latime. Potrivit tehnicienilor, exista "riscuri inerente caracteristicilor masivului stincos", dar cu aceste trei optiuni in curs se poate avea "o rezonabila certitudine de succes\'.

Cei 33 de mineri - 32 chilieni si un bolivian - au ramas blocati in mina la 5 august, iar primul contact cu ei a fost stabilit dupa 17 zile. Ei sint "obositi" si "furiosi", au declarat duminica apropiatii lor, dupa ce au discutat cu ei printr-un nou sistem de videoconferinta. "Ieri (simbata) ei erau furiosi, pentru ca oboseala incepe sa se faca simtita", a declarat pentru AFP Alejandro, fratele minerului Victor Zamora. "Fratele meu nu a vrut sa vorbeasca. Este furios", a spus la rindul ei Veronica Ticona, sora lui Ariel Ticona.

Minerii si familiile lor au putut sa se vada simultan pentru prima data duminica si au dialogat timp de cinci minute. Pina atunci, contactul vizual se realiza intr-un singur sens: familiile ii vedeau pe mineri fara ca acestia sa le poata vedea, iar convorbirile durau un minut. Ei au batut recordul de supravietuire in adincul pamintului, stabilit anul trecut de trei mineri chinezi care au ramas blocati 25 de zile intr-o mina din sudul Chinei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.