Internațional

Romii sint o tinta usoara pentru o politica aflata în cautarea unor aplauze ieftine

Ziarul de Vrancea
7 sep 2010 552 vizualizări
n presa germana avertizeaza ca expulzarile romilor din Franta risca sa inspire si alte state UE

Expulzarile romilor din Franta risca sa inspire si alte tari europene daca nu vor fi condamnate ferm de opinia publica europeana, avertizeaza presa germana citata de editia online a ziarului Der Spiegel. Astfel, amploarea protestelor desfasurate simbata in Franta a fost relativ mica in comparatie cu polemicile izbucnite in ultimele saptamini. Multi alegatori conservatori se opun expulzarilor pentru ca acestea intra in contradictie cu principiile Constitutiei franceze.

"Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, este multumit. Doar zeci de mii de persoane au participat la protestele impotriva expulzarii romilor. Nu sint foarte multi comparativ cu dezbaterile care au dominat Franta in ultimele saptamini. Dar participarea modesta nu inseamna ca majoritatea cetatenilor aproba abordarea populista a administratiei Nicolas Sarkozy", scrie publicatia Suddeutsche Zeitung.

"Oficial, inca nu este infractiune in Franta sa fii rom din Romania sau Bulgaria. însa, in practica, Guvernul francez nu mai trateaza acesti indivizi drept cetateni europeni care sa beneficieze de drepturi fundamentale. Sint tratati ca dusmani, ca membri ai unui grup etnic care, sustine Guvernul, declanseaza prejudecati in societate si au creat probleme Guvernului", explica Die Tageszeitung.

"Romii sint o tinta usoara pentru o politica aflata in cautarea unor aplauze ieftine. (...) Romii sint exemplul unei politici pe care Nicolas Sarkozy o luase in considerare inca de cind era ministru de Interne, o politica referitoare la imigratia selectiva", continua publicatia germana.

"Romii sint cetateni europeni, in tot spatiul Uniunii Europene. Acest lucru inseamna ca romii din interiorul UE se pot deplasa liber in orice stat membru UE. în plus, integrarea romilor, oricit de grea ar parea, este o sarcina a tuturor statelor membre", subliniaza Der Tagesspiegel.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.