Internațional

Rusia felicita Transnistria separatista, in ciuda apelurilor liderilor de la Chisinau

Ziarul de Vrancea
3 sep 2010 486 vizualizări
Desi intre Republica Moldova si Rusia exista un tratat care prevede abtinerea celor doua parti de la orice actiuni ce ar cauza prejudicii, ambasadorul rus la Chisinau a participat la ceremoniile din Transnistria

Rusia a ignorat apelurile Guvernului Republicii Moldova de a nu participa la ceremoniile de la Tiraspol organizate la 20 de ani de la aparitia regimului separatist. Mai mult, ambasadorul Rusiei la Chisinau a felicitat Transnistria cu aceasta ocazie. Potrivit portalului Infotag, citat de Moldova Azi, la ceremoniile de la Tiraspol au asistat si fostul vicepresedinte rus Alexandr Rutkoi, rectorul Universitatii Comercial-economice din Rusia Serghei Baburin si deputatul Elena Drapeko. în Transnistria au fost prezente si delegatii din Osetia de Sud, Abhazia, Nagorno-Karabah, reprezentanti ai regiunii Moscova si ai companiei Gazprom.

Tratatul de prietenie si cooperare intre Republica Moldova si Federatia Rusa stipuleaza ca "fiecare dintre partile contractante se va abtine de la orice actiuni care ar cauza prejudicii celeilalte parti, suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale". "Practica anilor precedenti a demonstrat ca Rusia a trimis de fiecare data in ultimii 20 de ani reprezentanti la actiunile organizate de ziua pretinsei Republici Moldovenesti Nistrene", subliniaza Deutsche Welle.

Guvernul moldovean a condamnat sarbatorirea cu fast a 20 de ani de la aparitia regimului de la Tiraspol, considerind "neavenite orice gesturi" care incurajeaza separatismul. Vicepremierul moldovean si ministrul Reintegrarii, Victor Osipov, a avertizat asupra "retoricii militariste" periculoase a Transnistriei.

Mai conciliant, presedintele interimar al statului moldovean a sustinut ca, probabil, ambasadorii Ucrainei si Rusiei au participat la aceste ceremonii pentru ca in Transnistria exista cetateni ucraineni si rusi, dar acest lucru nu reprezinta "o sustinere a Transnistriei, pentru ca noi cunoastem pozitia oficiala (reala) a Ucrainei si Rusiei".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.