Internațional

Secolul crizelor: urmeaza cea a apei

Ziarul de Vrancea
20 aug 2010 423 vizualizări
O analiza a serviciilor de securitate din Rusia arata ca resursele de apa ale globului sint concentrate in doar citeva tari, iar peste citiva ani consumul la nivel mondial va fi egal cu volumul acestor rezerve

Apa va deveni in curind resursa strategica, a declarat secretarul Consiliului Securitatii ruse, Nikolai Patrusev, intr-un interviu aparut ieri in cotidianul rus Rossiiskaia Gazeta, care semnaleaza ca deficitul de resurse de apa a generat un fenomen periculos - migratia, peste 20 de milioane de oameni parasindu-si casele numai intr-un singur an.

"Pot sa citez numeroase exemple care arata ca penuria de apa a provocat conflicte armate si razboaie intre state vecine. în ultimii 10 ani, conflicte si crize din aceasta cauza exista deja in 46 de state, unde traiesc 2,7 miliarde de persoane. Regiunile cu riscul cel mai mare sint Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Africa de Nord", a afirmat Nikolai Patrusev, fost sef al Serviciului Federal de Securitate (FSB), in interviul mentionat.

Rossiiskaia Gazeta scrie ca, potrivit prognozelor expertilor rusi, intre anii 2035-2045, cantitatea de apa potabila pe care o consuma omenirea va fi egala cu resursele ei, dar criza mondiala de apa poate aparea mai devreme. "Aceasta situatie este legata de faptul ca principalele resurse de apa sint concentrate numai in cateva tari. Acestea sint in principal Brazilia, Canada si Rusia. Fireste ca, in aceste tari, nu va fi utilizata toata apa chiar si catre 2045, avindu-se in vedere marile lor resurse. însa, pentru multe tari problema apei poate aparea miine", a semnalat Patrusev.

în Rusia, problema consta nu in resursele de apa, ci in utilizarea lor, ceea ce creeaza deja de acum un real pericol pentru securitatea nationala a tarii, noteaza cotidianul. Pericolul unei crize a apei este mentionat si in strategia securitatii nationale pina in anul 2020, adauga ziarul. Potrivit lui Patrusev, in 2009, numai 38% din localitatile ruse au fost alimentate cu apa potabila de buna calitate. în peste jumatate din orasele si localitatile ruse, calitatea apei nu este cunoscuta, intrucit ea nu a fost testata.

Nikolai Patrusev a semnalat totodata si existenta unor probleme in domeniul irigatiilor. "Suprafata terenurilor irigate in Rusia reprezinta in total 4,5 milioane de hectare. Eficacitatea utilizarii resurselor de apa in Rusia este de 2-3 ori inferioara celei in tarile industrializare", a deplins el.

Potrivit datelor ONU, citate de ziarul rus, 700 de milioane de oameni din 43 de state se confrunta permanent cu stresul si deficitul de apa. Aproximativ o sesime din populatia de pe glob nu are acces la apa potabila, iar o treime la apa pentru nevoile casnice.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.